Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Modificarea legislatiei privind deductibilitatea TVA la achizitionarea de autovehicule si de carburant a creat confuzie, astfel ca multi dintre intreprinzatori apeleaza la consultanti inainte sa ...
Modificarea legislatiei privind deductibilitatea TVA la achizitionarea de autovehicule si de carburant a creat confuzie, astfel ca multi dintre intreprinzatori apeleaza la consultanti inainte sa cumpere o masina „pe firma”.
De exemplu, pentru un autovehicul cu greutatea sub 3,5 tone, care poate fi utilizat atat pentru transportul de marfa, cat si pentru transportul muncitorilor persoane (pentru transportul muncitorilor la si de la locul de munca), in general, nu se deduce TVA-ul.
Exceptie fac vehiculele care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.
Astfel, aceasta limitare a dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor autoturismelor si combustibilului destinat utilizariii acestora se refera la vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane.
Societatea isi poate exercita dreptul de deducere aferenta achizitiei autovehiculului si combustibilului destinat utilizarii acestuia in urmatoarele conditii:
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
- autoturismul este utilizat in folosul operatiunilor prevazute la art. 145 din Codul fiscal,
- pentru taxa datorata sau achitata aferenta autoturismului societatea detine o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;
- pentru taxa datorata sau achitata aferenta carburantilor deducerea taxei poate fi justificata si cu bonurile fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.
Regulile raman valabile si in cazul unui autovehicul destinat doar transportului de persoane, cu greutate mai mica de 3, tone si cu mai putin de 9 locuri.
Potrivit art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, in perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011 inclusiv, nu sunt deductibile cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.
In cazul unui autoturism destinat exclusiv transportului de persoane, utilizat exclusiv pentru deplasarea angajatului la locul de desfasurare a activitatii, cheltuielile cu combustibilul si TVA sunt deductibile daca se face dovada ca autoturismul este utilizat exclusiv pentru transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii si doar in situatia in care exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport si exista un acord intre angajator si angajat prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport.
Utilizarea exclusiva a autoturismului pentru transportul angajatului va rezulta din foile de parcurs.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Achizitie bunuri din China livrate direct pe teritoriul comunitarScoatere din evidenta clienti incerti. Decont TVATratamentul fiscal al compensatiei datoriilor. Prestari servicii intre societatiClient radiat. Scoatere din evidenta creanta«TVA» – Un acronim super-star! - editorial publicat in aprilie 2007Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Cum a fost modificat Ordinul 3044/2024 pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVAVanzare autoturism. Cum se ajusteaza TVA-ul?Furnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuieliiReglementari privind facturile electronice. Cum facem deducerea?Creante fiscale. Cum se recupereaza sumele de la clienti care nu mai pot fi gasiti?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"