Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Senatul a adoptat recent un proiect legislativ care reglementeaza o cota de TVA de 9% pentru anumite tipuri de servicii.
Proiectul de lege pentru completarea alin. (2) al art. 291 din Codul fiscal introducea in categoria prestarilor de servicii/livrarilor de bunuri asupra carora se aplica TVA de 9% urmatoarele categorii:• serviciile de canalizare;
• productia, transportul, distributia si furnizarea de energie termica in sistem centralizat;
• livrarea de electricitate;
• livrarea de gaze naturale;
• serviciul public de salubrizare a localitatilor.
Potrivit manager.ro, Comisia pentru buget-finante a Senatului a schimbat aceste prevederi prin amendamentele adoptate recent si a hotarat sa se aplice cota redusa de TVA si pentru:
• livrarea apei pentru irigatii in agricultura;

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
• serviciile de alimentare cu apa si de canalizare.
Camerei Deputatilor va da votul final pentru acest proiect legislativ. Daca va fi sustinut in aceasta camera, prevederile propunerii legislative ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019, astfel ca nu ar mai exista implicatii asupra bugetului de stat pentru anul in curs.
In expunerea de motive a proiectului se precizeaza faptul ca aceasta initiativa legislativa are ca scop “corectarea situatiei anormale in cazul TVA datorat pentru colectarea apei menajere si, in plus, prevede extinderea masurii de reducere a cotei de TVA de la 19 la 9% la celelalte prestari/furnizari de utilitati publice (livrarea de electricitate si de gaze naturale, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor)”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati legislatie fiscala persoane fizice autorizate (PFA) in noul COD FISCAL 2016Din 2023 impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci OPTIONAL (Proiect de OUG)Cod invalid TVA. Cum procedam la achizitia intracomunitara de bunuri?Cum se determina impozitul pe profit pentru trimestrul III 2021Calendar fiscal: Ce declaratii depunem la 26 mai 2014?Ultimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
ANAF: Declaratii si plati obligatorii pana la 20, respectiv 25 ianuarie 2017Codul Fiscal 2010 TITLUL VII - Capitolul II - Alte produse accizabileClient radiat de la O.N.R.C. Ce tratament fiscal se aplica in ce priveste TVA-ul si impozitul pe profit?In ce mod efectuam deducerea TVA in cazul stocului de marfa nevandabilaActele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 17 – 21 august 2020 (Informare ANAF)Ultimele articole
E-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"