Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Senatul a adoptat recent un proiect legislativ care reglementeaza o cota de TVA de 9% pentru anumite tipuri de servicii.
Proiectul de lege pentru completarea alin. (2) al art. 291 din Codul fiscal introducea in categoria prestarilor de servicii/livrarilor de bunuri asupra carora se aplica TVA de 9% urmatoarele categorii:• serviciile de canalizare;
• productia, transportul, distributia si furnizarea de energie termica in sistem centralizat;
• livrarea de electricitate;
• livrarea de gaze naturale;
• serviciul public de salubrizare a localitatilor.
Potrivit manager.ro, Comisia pentru buget-finante a Senatului a schimbat aceste prevederi prin amendamentele adoptate recent si a hotarat sa se aplice cota redusa de TVA si pentru:
• livrarea apei pentru irigatii in agricultura;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
• serviciile de alimentare cu apa si de canalizare.
Camerei Deputatilor va da votul final pentru acest proiect legislativ. Daca va fi sustinut in aceasta camera, prevederile propunerii legislative ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019, astfel ca nu ar mai exista implicatii asupra bugetului de stat pentru anul in curs.
In expunerea de motive a proiectului se precizeaza faptul ca aceasta initiativa legislativa are ca scop “corectarea situatiei anormale in cazul TVA datorat pentru colectarea apei menajere si, in plus, prevede extinderea masurii de reducere a cotei de TVA de la 19 la 9% la celelalte prestari/furnizari de utilitati publice (livrarea de electricitate si de gaze naturale, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor)”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Profita de o culegere unica de solutii practice pentru impozite, taxe si contributiiVesti rele pentru PFA-uri. Ce alte surprize aduce noul proiect de OUG?Ce presupune cota TVA in cazul cheltuielilor accesorii?Studiu de caz: Codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului pe facturile primite de la furnizorCodul fiscal si Codul de procedura fiscala, modificate de OG 25/2017 si OG 30/2017Ultimele articole
TVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Articole similare
A fost aprobat Formularul 097: Notificare privind incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareDe la 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat in lei. OUG aprobatNotificarea de conformare RO e-TVA: pentru ce tipuri de diferente va fi transmisaAnulare inregistrare in scopuri de TVAAngajatii AFP, in protest. Teorodorovici: Sa-si respecte obligatiile de serviciu. Vom face reforma!Ultimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileOrdinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"