Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitie servicii cursuri de la prestator stabilit pe teritoriul comunitar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: achizitie servicii, tva, cod valid, taxare inversa, declaratia 390, impozit, factura

In cazul urmator, un salariat urmeaza sa mearga la cursuri de perfectionare in alt stat UE. De la institutul unde va efectua cursurile, firma primeste o factura cu TVA. Vom vedea daca este corect ca factura sa contina TVA, cu mentiunea ca ambele firme au cod valid de TVA. De asemenea, vom vedea ce inregistrari contabile se fac, daca se mai face taxare inversa, daca se inregistreaza in Declaratia 390, precum si pe ce rand se inregistreaza in Declaratia 300.


Avand in vedere faptul ca serviciile respective nu se incadreaza la exceptii, consider ca prestatorul din Marea Britanie nu trebuia sa considere operatiunile taxabile in Marea Britanie daca a primit  din partea beneficiarului din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Romania. Prin natura sa, serviciul ar fi trebuie sa fie considerat  neimpozabil la prestatorul din Marea Britanie, dar impozabil la beneficiarul din  Romania prin aplicarea regimului  de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. In acest caz, ar fi fost  aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor.  Prin natura sa, operatiunea reprezinta pentru beneficiarul din Romania  o achizitie intracomunitara de servicii a carei valoare se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 20, cu report la randul 7.1 si 20.1 cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul S. Pentru acest serviciu, beneficiarul din Romania era obligat sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari.

Astfel, consider ca nu este corect tratamentul fiscal aplicat de prestatorul din Marea Britanie.

Totusi, este posibil ca prestatorul din Marea Britanie  sa fi considerat ca serviciul este impozabil la locul unde cursurile au fost sustinute, fara a considera ca serviciile sunt impozabile la beneficiar. In acest caz, serviciile respective,  nu sunt  impozabile in Romania, fiind impozabile pe teritoriul partenerului care a organizat evenimentul respectiv, de exemplu un seminar sau o conferinta. In acest caz, sunt aplicabile prevederile exceptiei de la regula generala de taxare conform careia locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. Exceptia este reglementata prin art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal conform careia "Prin exceptie de la prevederile alin. (2), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi: …..  b) locul in care evenimentele se desfasoara efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi targurile si expozitiile, precum si pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile.". Aceste prevederi trebuie  coroborate cu cele de la  punctul  15^1 alin. (4)   din normele de aplicare ale acestui articol deoarece nu au caracterul unui "eveniment"  "(4) In sensul art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal:

    a) acordarea accesului la evenimente culturale....., educationale, de divertisment sau la alte evenimente similare include prestarea serviciilor ale caror caracteristici esentiale constau in garantarea dreptului de acces la un eveniment in schimbul unui bilet ori al unei plati, inclusiv sub forma unui abonament sau a unei cotizatii periodice;
    b) conceptul de acces la un eveniment cuprinde urmatoarele servicii, fara a se limita la acestea:  .....
    3. dreptul de acces la evenimente educationale si stiintifice, precum conferinte si seminare;".


Acest tratament fiscal trebuie sa rezulte din mentiunile inscrise pe factura emisa de prestatorul din Marea Britanie. Daca serviciile respective sunt de natura acordarii accesului la evenimente educative, de invatamant, valoarea acestora nu este impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa. Din acest motiv, valoarea facturilor primite nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES. Valoarea achizitiilor de servicii neimpozabile in Romania se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26   "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile…".  
 
         Daca serviciile nu sunt de natura acordarii accesului la evenimente educative si de invatamant, trebuie sa va  asigurati ca partenerul din Marea Britanie  nu a vizualizat in sistemul VIES un cod invalid de TVA al societatii din Romania.
 
        In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect trebuie sa analizati natura serviciului de care a beneficiat societatea din Romania:

    daca serviciul consta in primirea accesului la un eveniment de natura unui seminar sau a unei conferinte, serviciul nu este taxabil in Romania.

    daca serviciul consta in organizarea de cursuri care nu au caracterul unui "eveniment"  serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa (4426 = 4427) la o baza de impozitare formata din valoarea facturii emise de partener, inclusiv TVA (20%) determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii.  Serviciile facturate de partenerul din Comunitate se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii a caror valoare se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES. Operatiunea se inregistreaza in evidenta contabila prin formula 628 (analitic distinct "cursuri") = 401 la valoarea din factura emisa, inclusiv TVA facturata de prestator, urmata de inregistrarea 4426 = 4427.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Achizitie servicii cursuri de la prestator stabilit pe teritoriul comunitar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016