Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificarea paragrafului din raportul de audit privind raportul administratorului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 27 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: raportul de audit, auditorul, propunere cafr, raportul administratorului, situatii financiare

In urma modificarilor aduse de Directiva 34/2013 in ceea ce priveste obligatia raportarii auditorului cu privire la raportul administratorilor, va atragem atentia ca incepand cu rapoartele de audit privind situatiile financiare ale anului 2015, paragraful din raportul auditorului privind raportul administratorului va trebui sa tina cont de modificarile legislative aferente.


In legislatia nationala, conform art. 563 alin (4) din  OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevad urmatoarele cerinte:

"(4) Totodata, auditorul (auditorii) statutar(i) sau firma (firmele) de audit:
a) exprima o opinie privind:
(i)consecventa raportului administratorilor cu situatiile financiare pentru acelasi exercitiu financiar;si
(ii)intocmirea raportului administratorilor in conformitate cu cerintele legale aplicabile;
b) declara daca, pe baza cunoasterii si a intelegerii dobandite in cursul auditului cu privire la entitate si la mediul acesteia, a(au) identificat informatii eronate semnificative prezentate in raportul administratorilor, indicand natura acestor informatii eronate."


Tinand cont de aceste prevederi legale, in vederea asigurarii unei practici unitare si relevante, CAFR vine cu o propunere (care se doreste a fi o recomandare de buna practica ) pentru redactarea paragrafului privind raportul administratorului din cadrul Raportului de audit.


Recomandam pe aceasta cale ca paragraful privind raportul administratorului sa atinga punctele ilustrate in exemplul urmator:


Raport de audit
-    Extras  -

[ Continutul raportului de audit conform ISA 700 – 705 ]


Opinia

[...]

Raport asupra raportului /(consolidat al) administratorilor

Administratorii sunt responsabili pentru intocmirea si prezentarea raportului (consolidat al) administratorilor in conformitate cu cerintele OMFP nr. 1802/2014 Reglementari contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, punctele 489-492 [punctele 554-555], care sa nu contina denaturari semnificative si pentru acel control intern pe care conducerea il considera necesar pentru a permite intocmirea raportului (consolidat al) administratorilor care sa nu contina denaturari semnificative, datorate fraudei sau erorii.
 
Raportul (consolidat al) administratorilor este prezentat de la pagina 1 la x si nu face parte din situatiile financiare (consolidate)/(individuale).
 
Opinia noastra asupra situatiilor financiare (consolidate)/(individuale) nu acopera raportul (consolidat al) administratorilor.
 
In legatura cu auditul nostru privind situatiile financiare (consolidate)/(individuale), noi am citit raportul administratorilor anexat  situatiilor financiare (consolidate)/(individuale) si prezentat de la pagina 1 la x si raportam ca:
a)      in raportul (consolidat al) administratorilor nu am identificat informatii care sa nu fie consecvente, in toate aspectele semnificative, cu informatiile prezentate in situatiile financiare (consolidate)/(individuale) anexate;
b)      raportul (consolidat al) administratorilor identificat mai sus include, in toate aspectele semnificative, informatiile cerute de OMFP nr. 1802/2014, punctele 489-492 [punctele 554-555] (reglementari contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate);
c)      in baza cunostintelor si intelegerii noastre dobandite in cursul auditului situatiilor financiare (consolidate)/(individuale) pentru exercitiul financiar incheiat la data de 31 decembrie 2015 cu privire la Societate si la mediul acesteia, nu am identificat informatii incluse in raportul (consolidat al) administratorilor care sa fie eronate semnificativ.

[...]


In cazul in care auditorul identifica informatii inconsecvente, incomplete sau denaturate semnificativ, se vor aplica prevederile ISA relevante si raportul de audit va fi modificat in consecinta.


Sursa: CAFR
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificarea paragrafului din raportul de audit privind raportul administratorului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016