Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariat in izolare fara certificat medical. Consecinte

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: izolare, concediu medical, salariat, drepturi salariale

Care este modalitatea de calcul a salariului, incadrare in pontaj, precum si plata salariului pentru un salariat intrat la izolare? Despre acest subiect va vorbi consilierul nostru juridic Gabriela Dita.

 
Luam de referinta urmatoarea speta: 

Din data de 18.03.2020, salariatul anunta societatea ca intra in izolare la domiciliul. In data de 09.04.2020 salariatul nu prezinta certificatul medical, pentru ca nu s-a eliberat certificatul medical de medicul de familie sau specialist. In acest caz, care este cadrul legal: se poate calcula salariul corespunzator perioadei 18.03.2020 -31.03.2020 si plati salariatului drepturile aferente, in situatia in care salariatul nu prezinta certificatul medical?

Consilierul juridic Gabriela Dita arata ca, potrivit art. 11 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii beneficiaza de concedii si de indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare. 

Astfel, salariatul poate sa beneficieze de concediu medical si indemnizatie medicala daca prezinta certificat medical. 
 
Conform art. 40 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile se asigurari sociale de sanatate, indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite. 
 
Astfel, angajatorul nu calculeaza drepturile salariale fara certificat medical dar daca salariatul prezinta certificatul de concediu medical, angajatorul are obligatia sa intocmeasca declaratie rectificativa pentru luna/lunile la care se refera certificatul si sa-i plateasca salariatului indemnizatia medicala. 
 
Pentru persoanele izolate la domiciliu, potrivit OMS 414/2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei, cu modificarile si completarile ulterioare, medicul de familie elibereaza certificatul de concediu medical, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, redactata potrivit modelului reglementat chiar de acest ordin in anexa 2. 
 
Prin urmare, aveti posbilitatea sa indrumati salariatul sa solicite medicului de familie certificatul medical in baza declaratiei pe proprie raspundere pe care i-o va transmite acestuia.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariat in izolare fara certificat medical. Consecinte":
Rating:

Nota: 3.94 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016