Tags: concediu medical, concediu medical in carantina
Un salariat a fost confirmat-infectat cu virusul Covid-19. Prin urmare, conform legislatiei in vigoare, sotia acestuia fiind contact direct ramane in izolare la domiciliu nefiind infectata cu virusul.
Pentru ca este salariata unei companii va trebui sa prezinte un certificat medical pentru perioada de izolare. Intrebarea este cu ce cod de boala va primi concediul medical si in ce procent se va plati concediu medical al sotiei 75% sau 100 %? Primele 5 zile se suporta de societate si restul de la buget sau 100% de la buget?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 20 alin. (1) din Legea 136/2020 pentru persoanele care se afla in carantina sau izolare instituita pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acorda potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.
Din aceasta prevedere legala se intelege ca daca a fost instituita carantina anterior intrarii in vigoare a Legii 136/2020, certificatele medicale se elibereaza si se platesc potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii certificatului medical.
Legea 136/2020 a intrat in vigoare la data de 21 iulie 2020.
Avand in vedere prevederile art. 20 alin. (1) din Legea 136/2020, in situatia in care certificatele medicale pentru carantina au fost eliberate anterior datei de 21 iulie 2020, procentul este de 75% indiferent daca au sau nu avizul DSP. In situatia in care concediile medicale pentru carantina au fost eliberate incepand cu data de 21 iulie 2020, procentul este de 100%.
Ordinul nr. 1092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se aplica pentru noile certificate medicale eliberate incepand cu data de 01 septembrie.
Astfel, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica «Observatii» de pe verso-ul formularului numarul documentului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina in cazul certificatelor medicale eliberate incepand cu data de 01 septembrie 2020.
In situatia in care certificatele medicale eliberate pe vechiul formular sunt aplicabile dispozitiile Ordinului 233/2006 In cazul completarii codului 07 - Carantina -, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Observatii" de pe verso-ul formularului numarul certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina.
Astfel, in cazul ambelor tipuri de certificate medicale (vechi si nou) este necesar sa se completeze rubrica observatii conform celor de mai sus.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate din Spania, inregistrata in VIES organizeaza in Romania spectacole de muzica.
Aceasta societate este obligata sa plateasca drepurile de autor pentru muzica utilizata in spectacole catre organizatia noastra care este organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor (inregistrat deasemnea in VIES).
Factura emisa de care organizatia noastra va fi cu TVA sau este considerata prestare intracomunitara de servicii?
Ce obligatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a luat o masina in leasing la o valoare de 337.064,30 lei (conform contract leasing), dupa 1 an am valoare ramasa neamortizata = 224709,42, valoare amortizata = 112.354,88 lei, valoare contract leasing neachitat = 148.055,59 lei, dobanda contract neachitata 3612.39 lei. Se hotaraste cesiune leasing catre o persoana juridica si se factureaza venituri din cedarea activelor in valoare de 98.419,87 lei.
Care sunt monografiile contabile pentru aceasta cesiune si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In baza conform art. 291, alin.(2) lit.e) Cod fiscal si pct. 37 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Titlului VII din Codul fiscal, avem o serie de produse (gaze alimentare) pe care le facturam catre clienti aplicand cota de TVA 9%.
Unul dintre aceste produse, Protoxid lichid alimentar, cod CAEN 28112930, a fost vandut catre clientul X, in perioada august 2022-septembrie 2024, cu aplicarea cotei de 9%. Facturarea cu cota de TVA redusa a avut la baza si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana fizica inchiriaza integral un apartament ca locuinta de serviciu (locuiesc angajatii firmei care nu sunt din tara) catre o persoana juridica, SRL, platitoare de impozit pe profit si TVA. Prin contract se stipuleaza ca utilitatile cad in sarcina chiriasului. Contractul a fost inregistrat la ANAF pe D168. Facturile de utilitati si intretinerea sunt emise pe numele persoanei fizice. Intrebari: 1) utilitatile lunare se includ in venitul lunar din chirie in vederea impozitarii?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem o situatie cu o firma care a trecut la regimul de impozitare de la micro la profit si este cu mult in dezavantajul societatii. Mentionez ca societatea obtine venituri din inchiriere avand in patrimoniu o cladire la o valoare neta contabila mult mai mica decat o valoare de piata (pe baza unui raport de evaluare).
Avem doua posibilitati:
1 in situatia radierii societatii cladirea trece in patrimoniul personal al actionarului si acesta plateste un...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Pentru scutirea de impozit pe venit pentru software, societatea este obligata sa aiba cod CAEN principal unul din cele aferente activitatii de IT? Ce conditii mai trebuie indeplinite referitor la codurile CAEN?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<