Tags: concediu medical, concediu medical in carantina
Un salariat a fost confirmat-infectat cu virusul Covid-19. Prin urmare, conform legislatiei in vigoare, sotia acestuia fiind contact direct ramane in izolare la domiciliu nefiind infectata cu virusul.
Pentru ca este salariata unei companii va trebui sa prezinte un certificat medical pentru perioada de izolare. Intrebarea este cu ce cod de boala va primi concediul medical si in ce procent se va plati concediu medical al sotiei 75% sau 100 %? Primele 5 zile se suporta de societate si restul de la buget sau 100% de la buget?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 20 alin. (1) din Legea 136/2020 pentru persoanele care se afla in carantina sau izolare instituita pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acorda potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.
Din aceasta prevedere legala se intelege ca daca a fost instituita carantina anterior intrarii in vigoare a Legii 136/2020, certificatele medicale se elibereaza si se platesc potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii certificatului medical.
Legea 136/2020 a intrat in vigoare la data de 21 iulie 2020.
Avand in vedere prevederile art. 20 alin. (1) din Legea 136/2020, in situatia in care certificatele medicale pentru carantina au fost eliberate anterior datei de 21 iulie 2020, procentul este de 75% indiferent daca au sau nu avizul DSP. In situatia in care concediile medicale pentru carantina au fost eliberate incepand cu data de 21 iulie 2020, procentul este de 100%.
Ordinul nr. 1092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se aplica pentru noile certificate medicale eliberate incepand cu data de 01 septembrie.
Astfel, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica «Observatii» de pe verso-ul formularului numarul documentului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina in cazul certificatelor medicale eliberate incepand cu data de 01 septembrie 2020.
In situatia in care certificatele medicale eliberate pe vechiul formular sunt aplicabile dispozitiile Ordinului 233/2006 In cazul completarii codului 07 - Carantina -, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Observatii" de pe verso-ul formularului numarul certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina.
Astfel, in cazul ambelor tipuri de certificate medicale (vechi si nou) este necesar sa se completeze rubrica observatii conform celor de mai sus.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<