Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Concediu medical pentru carantina. Baza de calcul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Dec. 2020 Exclusiv
Tags: concediu medical, concediu medical in carantina

Un salariat a fost confirmat-infectat cu virusul Covid-19. Prin urmare, conform legislatiei in vigoare, sotia acestuia fiind contact direct ramane in izolare la domiciliu nefiind infectata cu virusul.

Pentru ca este salariata unei companii va trebui sa prezinte un certificat medical pentru perioada de izolare. Intrebarea este cu ce cod de boala va primi concediul medical si in ce procent se va plati concediu medical al sotiei 75% sau 100 %? Primele 5 zile se suporta de societate si restul de la buget sau 100% de la buget? 

 

Raspunsul specialistului:
 

Conform art. 20 alin. (1) din Legea 136/2020 pentru persoanele care se afla in carantina sau izolare instituita pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acorda potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.
 
Din aceasta prevedere legala se intelege ca daca a fost instituita carantina anterior intrarii in vigoare a Legii 136/2020, certificatele medicale se elibereaza si se platesc potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii certificatului medical.
Legea 136/2020 a intrat in vigoare la data de 21 iulie 2020.
 
Avand in vedere prevederile art. 20 alin. (1) din Legea 136/2020, in situatia in care certificatele medicale pentru carantina au fost eliberate anterior datei de 21 iulie 2020, procentul este de 75% indiferent daca au sau nu avizul DSP. In situatia in care concediile medicale pentru carantina au fost eliberate incepand cu data de 21 iulie 2020, procentul este de 100%.
 
Ordinul nr. 1092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se aplica pentru noile certificate medicale eliberate incepand cu data de 01 septembrie.
Astfel, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica «Observatii» de pe verso-ul formularului numarul documentului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina in cazul certificatelor medicale eliberate incepand cu data de 01 septembrie 2020.
 
In situatia in care certificatele medicale eliberate pe vechiul formular sunt aplicabile dispozitiile Ordinului 233/2006 In cazul completarii codului 07 - Carantina -, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Observatii" de pe verso-ul formularului numarul certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina.
 
Astfel, in cazul ambelor tipuri de certificate medicale (vechi si nou) este necesar sa se completeze rubrica observatii conform celor de mai sus.
In concluzie, pentru carantina codul este 07 iar in situatia in care certificatele medicale pentru carantina au fost eliberate anterior datei de 21 iulie 2020, procentul este de 75% indiferent daca au sau nu avizul DSP, iar daca au fost eliberate incepand cu data de 21 iulie 2020, procentul este de 100%.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Concediu medical pentru carantina. Baza de calcul":
Rating:

Nota: 3.56 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016