Tags: concediu medical, concediu medical in carantina
Un salariat a fost confirmat-infectat cu virusul Covid-19. Prin urmare, conform legislatiei in vigoare, sotia acestuia fiind contact direct ramane in izolare la domiciliu nefiind infectata cu virusul.
Pentru ca este salariata unei companii va trebui sa prezinte un certificat medical pentru perioada de izolare. Intrebarea este cu ce cod de boala va primi concediul medical si in ce procent se va plati concediu medical al sotiei 75% sau 100 %? Primele 5 zile se suporta de societate si restul de la buget sau 100% de la buget?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 20 alin. (1) din Legea 136/2020 pentru persoanele care se afla in carantina sau izolare instituita pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acorda potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.
Din aceasta prevedere legala se intelege ca daca a fost instituita carantina anterior intrarii in vigoare a Legii 136/2020, certificatele medicale se elibereaza si se platesc potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii certificatului medical.
Legea 136/2020 a intrat in vigoare la data de 21 iulie 2020.
Avand in vedere prevederile art. 20 alin. (1) din Legea 136/2020, in situatia in care certificatele medicale pentru carantina au fost eliberate anterior datei de 21 iulie 2020, procentul este de 75% indiferent daca au sau nu avizul DSP. In situatia in care concediile medicale pentru carantina au fost eliberate incepand cu data de 21 iulie 2020, procentul este de 100%.
Ordinul nr. 1092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se aplica pentru noile certificate medicale eliberate incepand cu data de 01 septembrie.
Astfel, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica «Observatii» de pe verso-ul formularului numarul documentului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina in cazul certificatelor medicale eliberate incepand cu data de 01 septembrie 2020.
In situatia in care certificatele medicale eliberate pe vechiul formular sunt aplicabile dispozitiile Ordinului 233/2006 In cazul completarii codului 07 - Carantina -, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Observatii" de pe verso-ul formularului numarul certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina.
Astfel, in cazul ambelor tipuri de certificate medicale (vechi si nou) este necesar sa se completeze rubrica observatii conform celor de mai sus.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Situatii financiare partide politice
Intrebare:
Va rog sa ne dati cateva lamuriri cu privire la contabilitatea si fiscalitatea unui partid politic fara activitate economica. Ce declaratii fiscale, situatii financiare trebuie sa depuna? Situatiile financiare se trimit si la registrul comertului si la Monitorul Oficial? Mai trebuie declarate si la alt organism (AEP, etc.)? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatii declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa
Intrebare:
Un clinet care se ocupa cu publicitate are doua fete care presteaza serivicii de marketing, de design grafic si copywriter. Fetele in general presteaza aceste tipuri de servicii ca si colaboratori prin contracte de drepturi de autori conform carora li se aplica acel 6% impozit.
Mai jos aveti scris cerintele clientului:
Speta 1: Ar fi vorba de o colaborare cu o fata pentru scrierea de articole, volum variabil de la luna la luna, in regim de comanda...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozit pe cladiri. Interval actualizare valoare impozabila
Intrebare:
Va rog sa ne precizati daca se pot depune la Directiile de impozite si taxe locale rapoarte de reevaluare cladire la un interval mai mic de 5 ani.
Societatea a depus pentru 2023 un raport de reevaluare cladire pt impozite locale iar in anul 2024 doreste sa depuna un nou raport cu o valoare putin diferita. Este posibil acest lucru?
Primaria locala refuza primirea raportului pe motiv ca nu au trecut 5 ani.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Asociatie crescatori se animale
Intrebare:
Puteti sa-mi spuneti va rog ce implicatii fiscale si contabile prezinta o asociatie a crescatorilor de animale, CAEN privind activitatile economice sau financiare Activitati auxiliare pentru cresterea animalelor, care incaseaza subventii APIA pentru serviciile de determinare a calitatii genetice a raselor de animale? Asociatia are 5 angajati, este platitoare de tva si impozit pe profit. Ce declaratii trebuie depuse in cazul acestei asociatii? De ce alte aspecte mai trebuie tinut cont...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<