Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 01 Iul. 2021 Exclusiv
La solicitarea Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din 30 iunie a.c., o Ordonanta de Urgenta (OUG 74/2021) care cuprinde o serie de masuri privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate menite sa vina in sprijinul persoanelor asigurate aflate in incapacitate temporara de munca.
Actul normativ prevede reglementari care conduc la echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.
In acest sens, baza maxima de calcul lunara al indemnizatiilor de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri si se asigura optional pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 3 salarii minime brute pe tara (in prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe tara lunar).
Vor fi exceptate de la aceasta regula persoanele care se asigura optional pentru a beneficia de concedii si indemnizatii pentru maternitate, pentru care baza maxima de calcul lunara a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata, stabilite potrivit legii.
Vor fi exceptate de la aceasta regula persoanele care se asigura optional pentru a beneficia de concedii si indemnizatii pentru maternitate, pentru care baza maxima de calcul lunara a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata, stabilite potrivit legii.
Persoanele fizice care nu realizeaza venituri din salarii se pot asigura optional in sistem, pe baza de contract, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, numai in baza declaratiei fiscale depuse in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
De asemenea, se asigura punerea in aplicare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 244/2021, in sensul stabilirii faptului ca asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copiilor cu afectiuni grave in varsta de pana la 18 ani, nu pana la 16 ani, cum a fost reglementat pana in prezent.
Persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, desi cunosc aceste conditii la momentul initierii deplasarii si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin in contact, intra in concediu de carantina, vor beneficia de indemnizatie suportata din FNUASS pentru o perioada de 5 zile, fata de 14 zile, cum a fost prevazut pana acum.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Examen consultant fiscal 2023

Cartea neagra a controlului fiscal
Noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea starii de sanatate si monitorizarea pacientilor, in vederea recuperarii capacitatii de munca a persoanei asigurate si reinsertiei socio-profesionale a acesteia. Astfel, medicii curanti vor intocmi unui plan de urmarire a evolutiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boala se vor acorda in cel putin doua etape.
„Toate aceste reglementari au ca scop respectarea drepturilor la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate in mod echitabil, dar si gestionarea corecta si eficienta a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.
Reglementarile vor intra in vigoare incepand cu data de 1 august a.c, data pana la care se vor actualiza si normele de aplicare ale actului normativ aprobat azi, pentru a asigura implementarea unitara la nivel national.
Sursa: CNAS
Sursa: CNAS

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Persoanele fizice care nu realizeaza venituri pot beneficia de concediu medical daca platesc CASS":
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Consignatie versus regim second-handModificari privind privatizarea societatilor prin OG 14/2014Tratament fiscal pentru mentenanta platforma de comert electronic. Inregistrarea la ANAFIncasare dividende din strainatate. Obligatii declarative si de plata in RomaniaVeniturile din dobanzi realizat de catre nerezidenti. Ce impozite calculam?Ultimele articole
Spatiul Privat Virtual - singura cale de comunicare securizata cu ANAFANAF reaminteste contribuabililor ce documente ce se pot obtine prin intermediul SPVFirmele pot incheia contracte de colaborare cu persoane fizice daca acestea NU sunt inregistrate ca PFA?Modificari fiscale. Plafonul pentru scutirea de impozit in anumite domenii ramane la 10.000 leiModificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilor
Mai multe articole despre persoana fizica
Articole similare
Declaratia 112 a fost actualizata. Descarcati ultima versiuneSomaj tehnic in 2022. Conditii de aplicabilitateCONCEDIU MEDICAl. Care este baza de calcul?Din august 2021 se simplifica procedura de depunere a documentatiei pentru recuperarea indemnizatiilor de concedii medicaleAcordarea certificatelor de CONCEDIU MEDICAl conform actelor normative in vigoare. Studiu de cazUltimele articole
Controale ITM: Au fost efectuate actiuni de verificare la angajatorii din domeniul constructiilorCum se calculeaza concediul medical in cazul angajatilor cu numar de zile lucrate mai mic decat numarul zilelor lucratoareCNAS: Modificari ale asigurarii pentru concedii si indemnizatii pe baza de contract incheiat cu casa de sanatateNoul mecanism de compensare a sumelor solicitate din FNUASS din 2023CIM cu timp partial. Stagiu de cotizare si baza de calcul CONCEDIU MEDICAl
Mai multe articole despre concediu medica

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"