Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Acordarea Somajului Tehnic pentru activitatile intrerupte total sau partial. Informare OFICIALA ITM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 19 Oct. 2021 Exclusiv
Acordarea Somajului Tehnic pentru activitatile intrerupte total sau partial. Informare OFICIALA ITM
Tags: somah tehnic, acordarea somajului tehnic

Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a publicat recent un material informativ cu privire la aplicarea masurii de Somaj Tehnic pentru activitatile intrerupte total sau partial.

„Tinand cont de situatia epidemiologica determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si avand in vedere necesitatea adoptarii unor masuri de limitare a contactului fizic intre persoane, avand ca efect direct interzicerea/suspendarea/limitarea unor activitati economice,  Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr.111/02.10.2021 prin care reinstituie decontarea indemnizatiilor de somaj tehnic acolo unde activitatea se intrerupe total sau partial”, se arata in comunicat.

Astfel, actul normativ prevede ca, in intervalul 04.10.2021  pana la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 16/2021 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021.
 

Cine beneficiaza de somaj tehnic?


De prevederile ordonantei beneficiaza ”salariatii angajatorilor pe perioada intreruperii temporare a activitatii, total sau partial, in contextul cresterii incidentei raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 si al masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevazute de hotararile Guvernului pentru prelungirea starii de alerta” si ”salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu exceptia salariatilor aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta”.

Indemnizatia este in suma bruta fiind supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile Codului fiscal.
 

Ce se intampla daca un angajat are mai multe CIM?


In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract este activ si obtine venituri la nivelul indemnizatiei, acesta nu beneficiaza de prevederile ordonantei, doar daca toate contractele sunt suspendate va beneficia de indemnizatia aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Angajatorii pot solicita si Somaj Tehnic si indemnizatia privind reducrea timpului de munca?


Intr-o luna calendaristica, angajatorii pot solicita pentru aceeasi perioada din luna, pentru salariati diferiti, atat acordarea indemnizatiei de somaj tehnic cat si decontarea indemnizatiei reglementata de  Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind reducerea timpului de munca.

De asemenea, pe parcursul aceleiasi luni calendaristice, dar  pentru perioade diferite din luna, angajatorii pot beneficia pentru acelasi salariat, atat de indemnizatia de somaj tehnic cat si de decontarea indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca.

Concluzia este ca perioadele in care salariatul are contractul de munca suspendat si perioadele in care are programul de lucru redus, nu se pot suprapune, fiind obligatorie atat incadrarea corecta, cat si respectarea dispozitiilor legale incidente .


Cine mai poate beneficia de Somaj Tehnic?


De prevederile acestei ordonante pot beneficia si alte categorii de persoane:
    a) profesionistii reglementati de Codul civil;                                     
    b) persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe;
    c) persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.



Sursa: ITM
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Acordarea Somajului Tehnic pentru activitatile intrerupte total sau partial. Informare OFICIALA ITM":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016