Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie produse pe baza de borderou de achizitie. Ce obligatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, obligatii fiscale, achizitie produse, borderou de achizitie, impozit pe venit

Analizam mai jos cazul unei asociatii composesorale care achizitioneaza diverse produse pe baza de Borderou de achizitie de la producatori individuali. Vom vedea daca entititatea economica are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit, precum si ce obligatii fiscale ii revin acesteia in ce priveste impozitele aferente achizitiilor pe baza de Borderou de Achizitie.



Potrivit art. 71 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:

 a) cultivarea produselor agricole vegetale;
 b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
 c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Veniturile neimpozabile sunt stabilite la art. 72 din Codul fiscal, iar cele impozabile la art. 73 din Codul fiscal.

Venitul dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit. Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafata (ha).

Normele de venit sunt stabilite pentru perioada impozabila din anul fiscal 2013 cuprinsa intre 1 februarie 2013 si pana la sfarsitul anului fiscal, potrivit tabelului prevazut la art. 73 alin. (3) din Codul fiscal.

Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

Persoana fizica care desfasoara activitatea agricola pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.

Organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere.

Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, astfel:

a) 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;

b) 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.


In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 296 indice 22 alin. (3) din Codul fiscal, pentru persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate reprezinta valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului. Aceasta baza de calcul se evidentiaza in decizia de impunere emisa de organul fiscal competent, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 octombrie inclusiv si 15 decembrie inclusiv.

In concluzie, incepand din 1 februarie 2013, impozitul si contributia la asigurarile socale de sanatate nu se retin la sursa de catre platitorul de venit (societatea comerciala care achizitioneaza produsele) ci se calculeaza de organul fiscal care stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere iar plata se efectueaza de catre persoana fizica care desfasoara activitatea agricola.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie produse pe baza de borderou de achizitie. Ce obligatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016