Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform datelor operative, deficitul bugetului general consolidat la sfarsitul lunii mai 2013 a fost de 1,05% din PIB, cu 0,15 pp mai mic decat in luna precedenta si cu 0,18 pp mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul se incadreaza in limitele agreate cu organismele financiare internationale, fiind in linie cu deficitul prognozat pentru sf?rsitul anului 2013.
Executia lunii mai a anului 2013 a inregistrat un excedent de 932,2 milioane lei, in principal datorita platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat in luna precedenta.
1. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 81,1 miliarde lei, reprezentand 13.0% din PIB, au fost cu 4,6% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
- incasarile din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut cu +9,7% si respectiv +3,6%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
- incasarile din TVA au crescut cu 6,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutia favorabila evidentiind faptul ca acestea nu au fost afectate de masura platii TVA la incasare.
- Accizele au crescut (+6,3%) ca urmare a majorarii accizei la motorina si a cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor, dar si ca urmare a implementarii unor reforme administrative de imbunatatire a colectarii.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului 2012, din cauza regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 8,9 % si la venituri nefiscale cu 3,9%.
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentând 0,4% din PIB, dar isi mentin evolutia ascendenta, fiind cu 37% mai mari fata de cele din luna precedenta.
2. Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 87,6 miliarde lei, reprezentând 14,1% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent.
S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+19,5%) ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 6,1%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.
S-au inregistrat de asemenea cresteri fata de anul 2012, cu 5,4% la subventii, in timp ce platile pentru dobânzi s-au redus cu 0,2%.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 10,1 miliarde lei (1,62% din PIB).
In cheltuielile bugetului general consolidat sunt incluse si 800 milioane lei, reprezentand plati din imprumuturile din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezorerie Statului contractate de la Ministerul Finantelor Publice de catre unitatile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor.
Sursa: MFP
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Masuri importante propuse de CNIPMMR pentru imbunatatirea proiectelor Codului fiscal si Codului de procedura fiscalaE oficial: regulile privind vanzarea terenurilor agricole catre persoane fizice s-au modificatDrept de autor obtinut de la o persoana fizica. Ce contributii retinem?Studiu: Numai 15% dintre romani fac sport si se recreeaza. O cota redusa TVA i-ar incuraja sa aiba un stil de viata mai sanatosKelemen: Guvernul ascunde o crestere a TVAUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Normele de acordare a voucherelor de vacanta, aprobate de GuvernNoutati Legislatie Fiscala 26-31 mai 2008 - Monitorul OficialArticole similare
Restantier la bugetul general consolidat? Ce ar trebui sa stiiArticole similare
MFP explica informatiile din presa cu privire la impozitul diferentat si reducerea CAS cu 5 punctePersoanele fizice ar putea fi impozitate cu 3% pentru veniturile de peste 100.000 euro din prima tranzactionare a actiunilor FPSalariati care lucreaza pe teritoriul unui stat membru: Tratament fiscal, conform OUG 114/2018Lichidarea voluntara a unei microintreprinderi. Care sunt etapele?MFP simplifica schema de ajutor de stat 807/2014, care are ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economieUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"