Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

O mai buna cooperare la nivelul UE pentru un grad mai mare de siguranta a consumatorilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, siguranta consumatorului, ue, produse, riscuri

In 2012, statele membre au adoptat in total 2 278 de masuri impotriva produselor nealimentare periculoase, care au fost raportate in cadrul sistemului UE de alerta rapida (RAPEX). Se remarca astfel o crestere cu 26% a numarului de alerte comparativ cu cifrele din 2011, care ar putea fi pusa pe seama eforturilor de eficientizare a aplicarii legislatiei intreprinse de autoritatile din statele membre ale UE.



RAPEX este sistemul UE de alerta rapida cu privire la produsele nealimentare care asigura legatura dintre statele membre si Comisia Europeana. Rolul sau este sa permita difuzarea rapida a informatiilor legate de produse de consum potential periculoase. in acest fel este posibil sa se identifice si sa se retraga din timp de pe piata UE produsele potential riscante pentru consumatori, cum ar fi articolele de imbracaminte pentru copii, produsele textile sau aparatele electrice care nu respecta standardele de siguranta.
    
Tonio Borg, comisarul responsabil cu politica in domeniul sanatatii si al protectiei consumatorilor, a declarat in legatura cu acest subiect: "Gratie unei cooperari mai stranse la nivelul UE, consumatorii pot beneficia de mai multa siguranta in cadrul pietei interne. Europa da permanent dovada de o capacitate din ce in ce mai mare de a-i proteja pe toti cetatenii sai impotriva produselor nealimentare periculoase. Sistemul RAPEX este o componenta esentiala a eforturilor depuse de UE in domeniul protectiei consumatorilor. Rezultatele actiunilor intreprinse in 2012 pentru a se asigura aplicarea legislatiei denota o vigilenta sporita, insa trebuie sa ne fixam obiective si mai ambitioase. Din acest motiv, Comisia a prezentat anul acesta noi propuneri legislative privind siguranta produselor si supravegherea pietei."
    

Care sunt produsele care prezinta riscuri?

In 2012, articolele de imbracaminte, produsele textile si articolele de moda (34%), urmate de jucarii (19%) au fost principalele categorii de produse pentru care a fost nevoie sa se ia masuri corective. Printre riscurile cel mai des notificate cauzate de aceste produse se numara riscurile legate de substante chimice, riscul de strangulare si riscul de ranire.

Riscul de ranire si cel de strangulare sunt deseori identificate in articole vestimentare pentru copii cu cordoane si snururi, de exemplu la costumele de inot. Printre produsele care au fost identificate ca fiind periculoase - interzise de altfel in UE in 2012 - mai putem mentiona un produs de albire a pielii care continea hidrochinona (utilizarea acestei substante este interzisa in produsele cosmetice si de igiena personala) sau o papusa de plastic care continea 38,5% din greutate Di(2-etilhexil)ftalat (DEHP), substanta care constituie un risc chimic. intreprinderile trebuie sa se asigure ca aceste riscuri binecunoscute sunt avute in vedere inainte de productie.

De unde vin aceste produse?

China reprezinta in continuare tara de origine cel mai adesea consemnata in cadrul sistemului de alerta. Anul trecut, 58% din numarul total de notificari cu privire la produse care prezinta un risc important au fost legate de produse provenite din China.

Pentru a ameliora aceasta situatie, UE si China colaboreaza cu privire la schimbul de informatii intre autoritati si la activitatile de comunicare. UE si China vor difuza in curand o serie de materiale video adresate fabricantilor chinezi si importatorilor europeni prin care se vor disemina informatii referitoare la siguranta produselor.
    

RAPEX 2012 in cifre

2 278 de notificari

30 de tari participante (UE + Norvegia, Islanda si Liechtenstein)

Cele 5 cele mai notificate categorii de produse in 2012:

34% Articole de imbracaminte, textile si articole de moda;

19% Jucarii;

11% Aparate si echipamente electrice;

8% Autovehicule;

4% Produse cosmetice

Notificari in functie de tara de origine a produsului:

58% China (inclusiv Hong Kong);

17% UE-27 si tarile din SEE;

11% origine necunoscuta;

14% altele.

Sursa: Comisia Europeana
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "O mai buna cooperare la nivelul UE pentru un grad mai mare de siguranta a consumatorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016