Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Angajat cu salariu lunar brut egal sau peste suma de 2.550 lei. Cum se calculeaza CAS si CASS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Aug. 2022
Angajat cu salariu lunar brut egal sau peste suma de 2.550 lei. Cum se calculeaza CAS si CASS
Tags: og 16/2022, cas si cass, salariu minim brut pe economie

Am un salariat care are salariul lunar brut egal sau peste minimum brut pe tara (2550 de lei). In situatia in care acesta are salariul realizat intr-o luna mai mic de 2550 de lei, eu ca angajator, trebuie sa ii platesc contributiile la salariul minim brut pe tara? Va multumesc!

• Tip societate: O.N.G.
• Numar de angajati: 50-249 angajati
• Platitoare TVA: Nu
• Cod CAEN: 4120

Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena:

Potrivit pct. 68 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 68. La articolul 146, dupa alineatul (5 5) se introduc patru noi alineate, alin. (5 6)-(5 9), cu urmatorul cuprins: (...)

(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii: (...) e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.

Potrivit art. 1 alin. (3) din OMF nr. 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (5 7) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza: (Salariul minim brut pe tara garantat in plata/Numarul de zile lucratoare din luna) x Numarul de zile lucrate din luna.

Asadar, daca in cursul lunii un contract individual de munca este activ pentru o fractiune din acea luna, nivelul salariului minim brut pe tara aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa urmatoarea formula: (salariul minim brut pe tara / numarul de zile lucratoare din luna) x numarul de zile lucrate din luna.

Se compara baza lunara realizata in luna cu nivelul salariului minim brut aferent zilelor lucrate. 

Daca rezulta ca baza lunara de calcul este mai mare decat nivelul salariului minim brut pe tara aferent zilelor lucrate, atunci se stabilesc si se retin CAS si CASS la nivelul salariului realizat in luna, altfel Cas si CASS se stabilesc si se retin la nivelul salariului minim brut aferent zilelor lucrate.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Angajat cu salariu lunar brut egal sau peste suma de 2.550 lei. Cum se calculeaza CAS si CASS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016