Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a reamintit ca joi, 7 aprilie a.c., este termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ...
ANAF a reamintit ca joi, 7 aprilie a.c., este termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092.
Au aceasta obligatie persoanele juridice si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au efectuat achizitii intracomunitare in luna martie 2011 si sunt obligate sa-si modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA lunar.
Obligatia este reglementata de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.165/2009.
Completarea formularului se face astfel:
- Sectiunea I – „Date de identificare a persoanei impozabile”
Caseta „Denumire/Nume, prenume” se completeaza cu denumirea persoanei juridice, a asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz. In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta „Denumire/Nume, prenume” se inscriu informatiile de identificare inscrise pe certificatul de inregistrare fiscala a reprezentarii (denumirea persoanei impozabile stabilite in strainatate).
Caseta „Cod de identificare fiscala” se completeaza cu codul de inregistrate in scopuri de TVA utilizat pentru completarea si depunerea formularului „Decont de taxa pe valoarea adaugata”. Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Caseta „Domiciliul fiscal” se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile. In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate, care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta „Domiciliul fiscal” se inscrie domiciliul fiscal al reprezentantului.
- Sectiunea II „Date de identificare a reprezentantului fiscal”
Caseta „Denumire/Nume, prenume” se completeaza cu denumirea/numele, prenumele reprezentantului fiscal desemnat de persoana impozabila stabilita in strainatate si inregistrata in scopuri de TVA in Romania.
Caseta „Cod de identificare fiscala” se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal, pentru activitatea proprie. Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
- Sectiunea III se completeaza cu luna si anul in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei intracomunitare. De asemenea, se completeaza data de intai a lunii incepand cu care se schimba perioada fiscala, respectiv se utilizeaza luna calendaristica ca perioada fiscala pentru declararea si plata taxei pe valoarea adaugata.
Astfel, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 156 (2) alin. (1) din Codul fiscal;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularelor
1.1. Denumire: „Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)”
1.2. Cod MFP: 14.13.01.11/a.i.
1.3. Format: A4/t1
1.4. Caracteristici de tiparire: — pe o singura fata; – se poate utiliza echipament informatic pentru editare.
1.5. U.M.: set (doua file)
1.6. Se difuzeaza: gratuit.
1.7. Se utilizeaza: la schimbarea perioadei fiscale utilizate la taxa pe valoarea adaugata (TVA), de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.
1.8. Se intocmeste: — in doua exemplare; – de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sau de reprezentantul fiscal/imputernicitul/reprezentantul legal.
1.9. Circula: — originalul la organul fiscal; – copia la contribuabil.
1.10. Se arhiveaza: la dosarul fiscal al contribuabilului.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Portalul ANAF genereaza erori de accesare: Cum se depun declaratiileUltima zi pentru FORMULARUL 092Livrare intracomunitara auto. Care va fi regimul TVA si ce declaratii se depun?Modelul Formularului 092Prestari servicii intracomunitare. Care va fi perioada fiscala pentru TVA?Ultimele articole
Reminder ANAF! Miercuri, 8 decembrie, este termenul limita pentru depunerea D092Vineri, 5 noiembrie, este termenul limita pentru contribuabilii care trebuie sa depuna Declaratia 092Luni, 1 noiembrie 2021, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei speciale de TVAMiercuri, 7 iulie 2021, este termenul limita pentru depunerea Formularului 092REMINDER! 7 aprilie, termenul limita pentru depunerea formularului 092Articole similare
Instructiuni pentru completarea formularului 300 | Decont de taxa pe valoarea adaugataRegimul derogatoriu pentru o societate cu activitatea suspendata. Depunerea situatiei financiare anualeCe TAXE se aplica de la 1 iulie 2021 pentru trimiterile postale cu valoarea in vama sub 150 euroAtentie! Toate deconturile restante de TVA se depun pana luniNou de la ANAF: Cine completeaza si depune Formularul 394 in 2017?Ultimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Miercuri, 7 iulie 2021, este termenul limita pentru depunerea Formularului 092Codul fiscal 2008 - Capitolul X. Regimul deducerilor - art. 145-149ACHIZITIE INTRACOMUNITARA autoturism si cautiune (garantie). Ce regim TVA se aplica?Prestari servicii. Regim TVATVA - Operatiuni aparent triunghiulare (false)Ultimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiCalendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Articole similare
A fost publicat noul proiect pentru Formularul 307Incep controalele ANAF in domeniul online, la propunerea GuvernuluiCertificarea declaratiei privind nedeductibilitatea fiscala a TVA. Iata procedura completa!Repartizare dividende in avans. Aspecte fiscaleDocumentar fiscal: Formularul 112 privind plata contributiilor socialeUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"