Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Calcul si declarare TVA colectat, inclusiv accesoriile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: tva, scutire plata tva, regularizare tva, accesorii, cod 300

Avem situatia urmatoare: o societate X primeste o adresa prin care este instiintata ca in urma unei inspectii fiscale o firma colaboratoare din trecut (neplatitoare de TVA) depasise plafonul pentru TVA inca de la inceputul anului 2010. Aceasta trebuie sa refaca pentru Societatea X toate facturile din trecut aplicand TVA. Apare insa o problema din cauza ca o factura a fost emisa in perioada in care se aplica o cota de TVA de 19%.


In cazul depasirii plafonului de TVA si in cazul in care nu exista un control fiscal efectuat, societatea in cauza poate calcula si vira din propria initiativa TVA colectata la bugetul de stat ?

In situatia prezentata, nu se poate calcula si vira din proprie initiativa suma TVA care ar fi trebuit colectata daca societatea s-ar fi inregistrat in termen in scopuri de TVA. De asemenea, nu se poate calcula, dar nici vira din proprie initiativa suma accesoriilor aferente constand in majorari si penalitati de intârziere.
      
Nu va recomand sa calculati si sa achitati din proprie initiativa suma accesoriilor aferente debitului datorat bugetului de stat ca urmare a omisiunii respective din doua motive:

-    suma calculata nu poate fi declarata ca datorie catre bugetul de stat, caz in care suma achitata urmeaza sa fie repartizata prin fisa sintetica pe platitor printr-un cont in asteptare de genul 9902  "Venituri ale bugetului de stat incasate in contul unic, in curs de distribuire";
-    poate nu veti avea parte de inspectie fiscala in cadrul perioadei de 5 ani pentru prescrierea obligatiei de plata.   

In cazul depasirii plafonului de scutire de la plata TVA, este recomandabila efectuarea inregistrarii  la organul fiscal competent, cu riscul primirii unei amenzi pentru nerespectarea termenului de inregistrare.  Astfel, prin inregistrarea in scopuri de TVA, urmare completarii formularului cod 010, se deschide fisa sintetica pe platitor cu privire la taxa pe valoarea adaugata. Din acest moment, aveti posibilitatea sa stopati calcularea accesoriilor prin declararea, la randul 16 "Regularizari taxa colectata" din decontul de TVA, a bazei de impozitare a TVA si a TVA aferente operatiunilor omise. Astfel, va asigurati ca ati virat o suma in plus care poate fi compensata cu diferentele suplimentare de plata a  TVA care s-ar stabili in eventualitatea unei inspectii fiscale.  
       
Spre deosebire de sumele TVA colectata care pot fi raportate prin decontul de TVA cod 300, dar si virate, daca rezulta TVA de plata, sumele reprezentând accesorii nu pot fi  declarate, dar nici virate deoarece nu isi gasesc corespondentul in fisa sintetica pe platitor. Astfel, o suma achitata, dar nedeclarata, va fi distribuita intr-un cont in asteptare, in vederea clarificarii, in perspectiva.
       
In alta ordine de idei, trebuie sa retineti faptul ca diferentele suplimentare de plata si accesoriile aferente, calculate de catre organul de inspectie fiscala se inregistreaza in evidenta sintetica pe platitor in baza Deciziei de impunere ca act administrativ fiscal.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Calcul si declarare TVA colectat, inclusiv accesoriile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016