keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Neplata sumelor aferente impozitelor si contributiilor va fi sanctionata cu amenda sau cu inchisoare intre 1 si 5 ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 17 Dec. 2021 Exclusiv
Neplata sumelor aferente impozitelor si contributiilor va fi sanctionata cu amenda sau cu inchisoare intre 1 si 5 ani
Tags: reducerea evaziunii fiscale, neplata impozitelor

Ministerul Finantelor a pregatit un Proiect de OUG prin care propune noi reguli privind combaterea evaziunii fiscale si modifica in acest sens Legea 241/2005. Retinerea si neplata, incasarea si neplata ori, dupa caz, neretinerea sau neincasarea, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta vor fi sanctionate cu amenda sau chiar cu inchisoarea.

Conform notei de funfamentare, Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa articolul 6, se introduce un nou articol, art. 6^1, cu urmatorul cuprins:
”Art.6^1 – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata ori, dupa caz, neretinerea sau neincasarea, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege."

2. La articolul 10, alineatele (1) si (1^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
”(1) in cazul savarsirii unei infractiuni  prevazute la art. 6^1, 8 sau 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda.

(1^1) in cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 6^1, 8 sau 9, daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste, facandu-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
Termenul de 60 de zile a fost stabilit astfel:


-Drepturile salariale, cat si impozitele si contributiile cu retinere la sursa sunt platite de catre contribuabili in functie de disponibilitatile banesti detinute de acestia, la termenul de scadenta reglementat de lege.

-Din practica organelor fiscale s-a constatat faptul ca, o parte dintre debitori isi efectueaza plata obligatiilor fiscale cu intarziere fata de termenul de scadenta (motivand ca nu existenta lichiditati  la acel moment). In acest caz apare si un risc fiscal, care este mai crescut atunci cand contribuabilii achita cu intarziere intr-un termen mai mare de 60 de zile. Daca se depaseste acest termen exista posibilitatea sa intre in incapacitate de plata.
 

Atentie! Pentru a se aplica, legea trebuie sa fie mai intai promulgata de presedinte si mai apoi publicata in Monitorul Oficial.
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016