Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 09 Mar. 2021 Exclusiv
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un ghid pentru persoanele care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate.
1. Persoanele fizice care pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala (cu exceptia veniturilor din exploatarea de catre mostenitori a drepturilor de proprietate intelectuala, remuneratiei reprezentand dreptul de suita, remuneratiei compensatorii pentru copia privata) din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, care au estimat pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, respectiv pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia, se efectueaza prin cumularea urmatoarelor venituri care se estimeaza a se realiza in anul curent:
- veniturile nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente;
- venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva;
- precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala.
Institutia mentioneaza in ghid ca prin salariu de baza minim brut pe tara se intelege salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin Hotarare a Guvernului sau prin alte acte normative.

Cartea neagra a controlului fiscal

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In anul 2021 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 2.300 lei lunar.
2. Cota de contributie de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat
Cota de contributii de asigurari sociale este de 25%.
3. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care opteaza pentru plata acesteia o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
Persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale isi aleg o valoare, reprezentand baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, cel putin egala cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, care constituie "venitul ales".

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Optezi pentru plata contributiei de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate? ANAF a publicat un GHID in acest sens":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
ANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneFormularul 230 se depune in anumite conditii. Sunteti obligat sa depuneti declaratia?TVA-ul platit in alte state membre. Cum se recupereaza?Cum obtineti autorizatia de functionare a antrepozitului de TVA?ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din profesii liberaleUltimele articole
GHID ANAF privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneGHID ANAF: Impozitarea si declararea veniturilor obtinute de persoane fizice din activitati agricole, silvicultura si pisciculturaGHID ANAF pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati de infrumusetareGHID ANAF dedicat contribuabililor care realizeaza venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporalaGhid fiscal al contribuabililor care au realizat venituri din strainatate elaborat de ANAF
Mai multe articole despre ghid anaf

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"