Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Iata cum poti calcula contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 27 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: contributie, asigurari sociale de stat, asigurari 2012, calcul contributii

Va prezentam mai jos o sinteza a celor mai utile informatii cu privire la contributiile individuale la sistemul asigurarilor sociale de stat. In plus, veti putea analiza exemple de calcul pentru aceste contributii. Precizam, mai intai, ca persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii in sistemul public de pensii conform art. 6 alin. (1) pct.I. lit.a) din Legea nr. 263/2010.In cazul salariatilor, baza lunara de calcul al contributiei individuale la sistemul asigurarilor sociale de stat include veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza contractului individual de munca. In situatia personalului roman trimis in misiune permanenta in strainatate, veniturile din salarii cuprind salariile de baza corespunzatoare functiilor in care persoanele respective sunt incadrate in tara, la care se adauga, dupa caz, sporurile si adaosurile care se acorda potrivit legii.

Angajatorii, in sensul Legii nr. 263/2010 sunt persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari, functionarii publici, cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, persoanele care isi  desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate cu cele ale persoanelor care isi desfasoara activitatea pe baza de contract individual de munca.

Baza de calcul nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor pentru care angajatorul datoreaza contributie diferentiata in functie de conditiile de munca, din luna pentru care se calculeaza aceasta contributie datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, si valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe
anul 2012 este de 2.117 lei. Atentie - Limita acestui plafon se calculeaza pe fiecare loc de realizare a venitului.
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


Prin loc de realizare al venitului se intelege persoana fizica ori juridica care are calitatea de angajator sau entitatea asimilata angajatorului. in cazul in care persoanele prevazute la art. 2963 lit. a) si b) din Codul fiscal obtin venituri ca urmare a incheierii mai multor contracte individuale de munca cu acelasi angajator, aceste venituri se cumuleaza, dupa care se plafoneaza in vederea obtinerii bazei lunare de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.

In cazul in care persoanele prevazute la art. 2963 lit. a) si b) din Codul fiscal obtin venituri ca urmare a incheierii mai multor contracte individuale de munca cu angajatori diferiti, veniturile obtinute se plafoneaza separat de catre fiecare angajator in parte. In cazul angajatorilor baza lunara de calcul o reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariati.

Baza de calcul nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor pentru care angajatorul datoreaza contributie diferentiata in functie de conditiile de munca, din luna pentru care se calculeaza aceasta contributie datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, si valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut. Plafon = 5 x 2.117 lei = 10.585 lei, unde 2.117 lei este castigul salarial mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012.

Atentie - Atunci cand venitul brut depaseste acest plafon apare o necorelare intre baza de calcul al contributiilor individuale si baza de calcul al contributiei angajatorului. In situatia depasirii acestui plafon, in cazul angajatorilor, care datoreaza contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat, diferentiata in functie de conditiile de munca, baza de calcul la care se datoreaza aceasta contributie, corespunzatoare fiecarei conditii de munca, se stabileste proportional cu ponderea, in total baza de calcul, a castigurilor salariale brute realizate in fiecare dintre conditiile de munca.

Baza lunara de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de stat este diferita de castigul brut realizat pe perioada in care persoana beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala. In acest caz, baza va fi egala cu 35% din castigul salarial mediu brut corespunzator numarului
zilelor lucratoare din concediul medical.

Baza = 35% x 2.117 lei, unde 2.117 lei este castigul salarial mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012. Cotele de contributii sociale obligatorii pentru contributia de asigurari sociale de stat in anul 2012 sunt urmatoarele:

a) 31,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator;
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 30,8% pentru contributia datorata de angajator.


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Iata cum poti calcula contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016