Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va aducem la cunostinta ca prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.093/2014 (OANAF 3093/2014) pentru aprobarea Procedurii privind certificarea modului de indeplinire de catre contribuabili, persoane fizice, obligate sa se asigure in sistemul public de pensii au fost aprobate modelul si continutul urmatoarelor formulare:
- adeverinta privind atestarea platii contributiei de asigurari sociale, prevazuta in Anexa nr. 2;
- cerere de eliberare a adeverintei care atesta modul de indeplinire a obligatiei de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de stat, prevazuta in Anexa nr. 3.
Certificarea modului de indeplinire de catre persoanele fizice, obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, potrivit prevederilor Codului Fiscal, a obligatiei fiscale reprezentand contributie de asigurari sociale de stat, se face pe baza unei cereri.
Cererea se depune de contribuabil la organul fiscal in a carui raza teritoriala acesta are domiciliul fiscal.
Organul fiscal competent verifica in baza de date daca in evidenta fiscala a contribuabilului exista obligatii fiscale neachitate reprezentand contributie de asigurari sociale de stat, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acesteia, atat comunicate, cat si instituite si necomunicate. in situatia in care se constata ca in evidenta fiscala exista obligatiile fiscale mentionate mai sus, organul fiscal competent inmaneaza contribuabilului decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, impreuna cu foaia de varsamant, in care este individualizata suma datorata. in aceeasi zi, contribuabilul se prezinta cu foaia de varsamant la unitatea Trezoreriei Statului, in vederea achitarii obligatiei de plata.
in ziua imediat urmatoare platii, organul fiscal competent verifica inregistrarea sumelor achitate in evidenta fiscala si efectueaza stingerea obligatiilor fiscale, potrivit legii. Dupa efectuarea stingerii, organul fiscal competent reverifica daca in evidenta fiscala mai exista astfel de obligatii fiscale, iar in situatia in care nu mai exista, elibereaza adeverinta, al carei model este prevazut in Anexa nr. 2 la ordin.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Atentie! Nu se elibereaza adeverinta privind atestarea platii contributiei de asigurari sociale in urmatoarele situatii:
obligatiile fiscale principale sunt neachitate si obligatiile fiscale accesorii sunt comunicate si neachitate;
obligatiile fiscale accesorii sunt instituite si necomunicate.
Adeverinta privind atestarea platii contributiei de asigurari sociale este scutita de taxa extrajudiciara de timbru si se emite in doua exemplare, din care un exemplar se comunica contribuabilului, iar al doilea exemplar se arhiveaza de catre organul fiscal competent la dosarul fiscal al contribuabilului.
Adeverinta se elibereaza in vederea stabilirii stagiului de cotizare de catre organele competente din subordinea Casei Nationale de Pensii Publice.
Adeverinta se emite in termen de cel mult 5 zile de la data depunerii cererii si este valabila 90 de zile de la data emiterii.
Sursa: AJFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum va puteti inscrie in Spatiul Privat Virtual si care sunt beneficiile utilizatorului!Speta zilei cu Ionut Jinga! Aspecte fiscale privind impozitul pe venituri din dividendeConcediu medical. Care este baza de calcul?Proiect de Lege pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat romanilor din diaspora care revin in taraIn atentia angajatorilor care au raportat salariati aflati in Somaj Tehnic! Situatii in care trebuie depusa D112 rectificativaUltimele articole
Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microMF, noua editie de titluri de stat Fidelis. Donatorii de sange au conditii speciale Controale ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024Controale ale Inspectiei Muncii in anumite domenii: munca nedeclarata si in conditii impropriiInformare ITM: TOT ce trebuie sa stii despre perioada de probaArticole similare
Raportarea facturilor primite prin platforma RO e-Factura in cazul achizitiilor de servicii de la institutii publiceNoutati ANAF: Documente transmise prin Spatiul Privat VirtualOrdinul 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru unele operatiuni din noul Cod fiscalFactura UE si livrare Non-UE. O situatie de export complicata, rezolvata de consultantAgentie de turism inscrisa in RO e-Factura. Are OBLIGATIA transmiterii tuturor facturilor prin sistem?Ultimele articole
Inregistrarea in Registrul RO e-Factura: Procedura ActualizataE-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaE-Factura: Ce inregistrari contabile sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?E-Factura: Ce amenzi se aplica contribuabililor care NU depun facturile la timpE-Factura. Ce sanctiuni primesc contribuabilii care NU transmit facturile la timpArticole similare
Ce declaratii depunem la Fisc pana la 31 ianuarie 2014?Ce diferente sunt intre un PFA si II? Ce declaratii depune fiecare in anul 2019? Ce registre completeaza II?Incepe efectuarea operatiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite pana la data de 1 septembrie 2023 (Ordinul 487/2021)Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024Noutati Declaratia 600 din anul 2016. Indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in SISTEMUL PUBLIC DE PENSIIUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaAvantaje pentru angajatorii care ofera tichete de activitati casnice. A fost publicat modelul de contractExceptii de la suprataxarea muncii part-timePFA, activitati independente. Obligatii fiscale an 2024CNPP: Indicatori utilizati in SISTEMUL PUBLIC DE PENSII pentru anul 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"