Tags: tratament fiscal, tva, client extern
In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru va raspunde intrebarilor formulate de unul dintre cititorii nostri, care se confrunta cu urmatoarea situatie: O companie organizeaza transport pentru clienti externi, pe factura se adauga si transportul, deci calculeaza inclusiv TVA.
"1. Cum am putea sa facturam fara TVA avand in vedere ca serviciul este pentru un client extern?
2. Ne afecteaza faptul ca noi facturam transportul si la TVA (facturam marfa si transportul fara TVA). "
Raspunsul specialistului
Din intrebarea formulata, nu am inteles daca beneficiarul serviciului de transport (clientul extern) are sediul activitatii economice:
- pe teritoriul unui stat tert, caz in care are loc un serviciu legat de:
a) un export de bunuri, daca bunurile sunt expediate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat tert. In aceasta situatie, serviciul de transport este operatiune scutita de TVA in Romania conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal;
b) un import de bunuri, daca bunurile sunt expediate de pe teritoriul unui stat tert pe teritoriul Romaniei. In aceasta situatie ,,serviciul de transport este operatiune scutita de TVA in Romania conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal "(1) Sunt scutite de taxa: …. d) prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 292, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 289;".
Atat in situatia de la lit. a), cat si in cea de la lit. b), justificarea aplicarii regimului de scutire cu drept de deducere se efectueaza cu documentele reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 103 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
- pe teritoriul unui stat membru, caz in care are loc un serviciu legat de o livrare intracomunitara de bunuri sau de o achizitie intracomunitara de bunuri. In acest caz, serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil in statul membru al beneficiarului, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. In acest caz, pentru transportatorul din Romania operatiunea este o prestare intracomunitara de servicii asa cum este definita prin normele de aplicare ale art. 278 alin. (2) pct. 15 alin. (6) "(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal."
Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare de la art. 278 alin. (2), in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA din Romania, prestatorul din Romania este obligat sa faca dovada ca:
- beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
- beneficiarul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul comunitar si comunica prestatorului un cod valid de TVA;
- serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, situat in afara Romaniei;
- serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a beneficiarului, pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania.
In concluzie, un transport international de bunuri poate fi pentru o persoana impozabila din Romania, inregistrata in regim normal in scopuri de TVA, poate fi operatiune scutita de TVA sau operatiune neimpozabila din punct de vedere al TVA. Fiecare tip de operatiune este cu drept de deducere, daca este destinata realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA si/sau neimpozabile.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Operatiuni fiduciare
Intrebare:
O societate comerciala platitoare de tva si impozit pe profit a incheiat un contract de fiducie, avand in acest contract calitatea de constituitor si beneficiar. Fiduciarul este o PFA, care factureaza lunar suma de 2000 lei constituitorului - beneficiar fiducie. Obiectul contractului este o cladire in curs de de construire, avand valoarea de 1.000.000 lei la data incheierii contractului si figureaza in evidenta contabila a constituitorului - beneficiar in contul 235 Investitii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tranzactii persoane afiliate
Intrebare:
O societate comerciala a achizitionat o cladire P1, pe care au modernizat-o in cursul anului 2024, au incheiat modernizarea, au majorat valoarea de inventar cu modernizarea efectuata. De la data de 01.02.2025 cladirea va avea urmatoarea destinatie:
- spatiile de la parter vor fi utilizate pentru sala de sedinte si 1 camera pentru arhiva;
- etajul 1 va fi inchiriat de administratorul firmei, in nume propriu, unde va locui impreuna cu familia;
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Fuziune societati. Implicatii fiscale
Intrebare:
Doua societati cu active, cu obiect de activitate asemanator, cu salariati, fuzioneaza.
Va rog sa ma informati ce implicatii fiscale presupune fuziunea a doua societati din punct de vedere al regimului de impozitare, TVA, impozit pe profit si alte obligatii fiscale relevante. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez si ce documente sunt necesare pentru a inregistra fuziunea din punct de vedere fiscal? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA servicii veterinare
Intrebare:
Un SRL (cabinet veterinar) devine platitor de tva cu 01.12.2024, prin depasire plafon. Are in stoc materii prime si marfuri, majoritatea cu tva 9%. Administratorul vrea sa marcheze pe casa de marcat, astfel: materia prima cu pretul de intrare, inclusiv tva 9% si separat tratamentul (manopera) cu tva 19%. Este corect asa sau exista si o alta posibilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Infiintare societate in SUA
Intrebare:
Societate comerciala cu sediul social Romania, incadrata in categoria mari contribuabili, deschide in SUA o noua societate comerciala, al carei unic asociat va fi societatea din Romania.
Intre cele 2 entitati se vor desfasura tranzactii comerciale, constand in transfer de marfa de la societatea din SUA catre societatea din Romania.
Va rugam sa ne precizati care sunt obligatiile celor 2 societati, dpdv al inregistrarilor contabile si ale declaratiilor ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<