Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O persoana fizica are in derulare peste 5 contracte de inchiriere si aplica impunerea in sistem real.Venitul brut in aceasta situatie se calculeaza in functie de incasarile efective pe parcursul anului sau se calculeaza in functie de chiriile prevazute in contracte indiferent de momentul incasarii ?
Raspuns:
Potrivit art. 83 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator determinarea venitului net se realizeaza in sistem real si se supune impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente.
Potrivit art. 68 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din legea sus-mentionata, (1) Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care sunt aplicabile prevederile art. 681 si art. 69.
(2) Venitul brut cuprinde:
a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;.
Contabilitatea in partida simpla are ca principala caracteristica faptul ca este o contabilitate bazata pe incasari si plati, astfel ca veniturile sunt impozabile la incasare.
Prin urmare, venitul brut se calculeaza in functie de incasarile efective pe parcursul anului, nu se calculeaza in functie de chiriile prevazute in contracte indiferent de momentul incasarii.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reglementari esentiale referitoare la impunerea veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilorCompletare declaratie unica, pentru veniturile realizate din mai multe surseTratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosintei bunurilor bunurilorOrdinul ANAF nr. 2203/2015 privind aprobarea Procedurii privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor,Titlul II Captitolul II partea a II-aUltimele articole
Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025Veniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiImpozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Articole similare
PFA, norma ajustata de venit. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASSPFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?PFA cu impozitare la norma de venit. Cum se calculeaza CAS si CASS?Emitere facturi in relatia B2C. Facturile trebuie trimise in SPV?Noul Cod fiscal si Normele de Aplicare 2016: Format tiparit, actualizat la ziUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaDeclaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"