Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studii de caz: TVA. Locul operatiunii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2009
Tags: tva, locul operatiunii

ntrebare:O societate nregistrata n scopuri de TVA n Romnia presteaza servicii n legatura cu pregatirea si producerea unui film artistic (pt. cinema) catre o societate nregistrata n ...

Întrebare:

O societate înregistrata în scopuri de TVA în România presteaza servicii în legatura cu pregatirea si producerea unui film artistic (pt. cinema) catre o societate înregistrata în scopuri de TVA în Ungaria. Precizati locul operatiunii si persoana obligata la plata taxei!

Răspuns:

Pornind de la clasificarea activităţilor din economia naţională reglementată prin Ordinul Institutului naţional de statistică nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, consider că activitatea de producţie cinematografică din grupa 59 diferă de activitatea de creaţie şi interpretare artistică din grupa 90.

Tocmai de aceea, consider că serviciile prestate în legătură cu producerea unui film, indiferent de faptul că filmul este artistic sau documentar, se taxează în România cu cota standard T.V.A. de 19%, la locul unde este stabilit prestatorul, respectiv firma dvs.

Pentru astfel de servicii sunt aplicabile prevederile articolului 133, alineatul 1 conform căruia Locul prestării de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuateindiferent de faptul că beneficiarul comunică sau nu comunică firmei dvs. un cod de înregistrare în scopuri de TVA. După părerea mea, astfel de servicii nu se încadrează în prevederile articolului 133 alineatul 2 litera h) punctul 1 conform căruia taxarea se face la locul unde sunt prestate următoarele categorii de servicii: servicii culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educative, de divertisment sau similare, inclusiv serviciile accesorii şi cele ale organizatorilor de astfel de activităţi;”.

Criteriul de diferenţiere pe care l-am avut în vedere este complexitatea serviciului de producţie cinematografică comparativ cu serviciul cultural. După părerea mea, un serviciu cinematografic are caracter de producţie care presupune participarea unei întregi firme şi cumulul unei diversităţi de lucrări artistice şi tehnice, îmbinate printr-un procedeu complex, spre deosebire de un serviciu cultural, artistic, sportiv care poate fi prestat şi de către o singură persoană sau o echipă sau de o formaţie.

Un film cinematografic artistic sau documentar este unic, dar un serviciu artistic are caracter repetititv.

Un alt argument pe care l-am avut în vedere a fost definiţia filmului cinematografic preluată din O.G. nr. 39 din 14 iulie 2005 privind cinematografia conform căruia filmul cinematografic este produsul finit al unor lucrări artistice şi tehnice specifice domeniului, care au ca rezultat realizarea unor filme de ficţiune, de animaţie, documentare, de orice durată şi pe orice suport, şi care sunt puse iniţial în valoare prin proiecţia pe ecran în săli sau în grădini de spectacol cinematografic ori în alte spaţii destinate acestui scop”.

Aceste reguli de taxare sunt aplicabile până la data 31.12.2009 deoarece începând cu anul 2010, regulile de taxare a serviciilor urmează a fi reformulate integral aşa cum rezultă din proiectul de modificare a Codului fiscal. Conform proiectului, locul prestării va fi locul unde este stabilit sediul activităţii economice a beneficiarului persoană impozabilă care acţionează ca atare, deci în Ungaria. De asemenea, trebuie să aveţi în vedere faptul că începând cu anul 2009 se va depune declaraţie recapitulativă lunară (nu va mai fi trimestrială) chiar şi pentru prestările de servicii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studii de caz: TVA. Locul operatiunii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016