Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxarea inversa pentru livrarea de materiale lemnoase. Se aplica masurile de simplificare pentru livrarea pomilor de Craciun?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 15 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: taxarea inversa, taxare inversa, taxa colectata, taxa deductibila in decontul de tva

Conform art. 160 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, se aplica taxarea inversa pentru livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pct. 17 din Anexa la Codul silvic defineste materialele lemnoase si masa lemnoasa astfel:
  • materiale lemnoase: lemnul rotund sau despicat de lucru si lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat – cu sectiune dreptunghiulara sau patrata -, precum si lemnul cioplit. Aceasta categorie cuprinde si arbori si arbusti ornamentali, pomi de Craciun, rachita si puieti.
  • masa lemnoasa cuprinde totalitatea arborilor pe picior si/sau doborati, intregi sau parti din acestia, inclusiv cei aflati in diferite stadii de transformare si miscare in cadrul procesului de exploatare forestiera
 
Conform O.M.F.P. nr. 172/2006 privind incadrarea produselor in categoria material lemnos pentru care se aplica taxare inversa, astfel cum a fost modificat prin O.M.F.P. nr. 2572/2009 incepand cu 03 septembrie 2009, si art. 2 din Normele referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 996/2008, cu completarile ulterioare:
  • Cheresteaua este piesa de lemn obtinuta prin taierea longitudinala ori aschierea bustenilor sau lemnului brut si, eventual, o retezare si/sau prelucrari ulterioare pentru o anumita exactitate. In categoria cherestelelor sunt cuprinse: scanduri, dulapi, sipci, rigle, frize si grinzi;
  • Lemnul ecarisat este lemnul obtinut prin cioplirea sau ferastruirea pe cel putin o fata a lemnului rotund;
  • Lemnul prelucrat sau semifabricat este un sortiment obtinut prin operatii de retezare si/sau spintecare a lemnului rotund, a bustenilor, a lemnului ecarisat, a lemnului cioplit ori a cherestelei.
 
Asadar, in categoria materialelor lemnoase sunt inclusi si pomii de Craciun. Ca atare, pentru livrarea acestora se aplica taxarea inversa in conditiile prevazute de art. 160 din Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia.
 
Masurire de simplificare se aplica doar pentru operatiunile realizate in interiorul tarii, respectiv operatiuni intre persoane care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au locul livrarii sau locul prestarii in Romania conform art. 132, respectiv art. 133 din Codul fiscal, si sunt operatiuni taxabile conform titlului VI din Codul fiscal. Pentru aceste livrari de bunuri, inclusiv pentru avansurile incasate, furnizorii emit facturi fara TVA si inscriu in aceste facturi o mentiune referitoare la faptul ca au aplicat taxarea inversa.
 
TVA se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de TVA.
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxarea inversa pentru livrarea de materiale lemnoase. Se aplica masurile de simplificare pentru livrarea pomilor de Craciun?":
Rating:

Nota: 4.32 din 5 din 138 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016