keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Comert cu amanuntul: practici interzise privind reducerile comerciale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: reduceri comerciale, comert cu amanuntul, og 99/2000, hg 333/2003, legea 650/2002

Va prezentam mai jos conditiile in care se pot acorda discounturi persoanelor fizice la vanzarea in magazin, urmand sa stabilim daca trebuie sa existe o regula general potrivit careia discountul aplicat sa nu faca diferentiere intre clienti.

Raspuns:


In cadrul comertului cu amanuntul nu este permisa acordarea de discount-uri, in mod selectiv, pentru anumite persoane fizice. Reducerile comerciale se acorda unitar, tuturor cumparatorilor care intra in magazin, intr-o anumita perioada de timp, delimitata in cadrul campaniei. In acest sens, am in vedere prevederile art. 33 din OG 99/2000 alin. (1) lit. b) "Orice anunt de reducere de preturi, indiferent de forma, modul de publicitate si motivatia reducerii, trebuie sa se adreseze ansamblului consumatorilor si sa indice in cifre o reducere in raport cu preturile de referinta, exceptie facand:
 - publicitatile comparative de pret;
 - anunturile publicitare exclusiv literare, care nu contin cifre;
 - anunturile de pret de lansare a unui nou produs pe piata;
 - anunturile publicitare orale efectuate exclusiv in interiorul magazinului pentru reduceri de preturi la un anumit raion, pentru o foarte scurta perioada a unei zile de vanzare."
 
Conform prevederilor art. 33 alin. (1) lit. d), reducerea de pret trebuie afisata vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice si exprimata in valoare absoluta sau in procent, prin:
 - mentionarea noului pret langa pretul anterior, barat sau;
 - mentiunile "pret nou", "pret vechi" langa sumele corespunzatoare sau;
 - mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat.
 
 Pentru evitarea surprizelor neplacute cu privire la organizarea campaniilor promotionale sau a campaniilor de reducere de preturi catre cumparatori sau beneficiari persoane fizice sau a practicilor comerciale interzise, va recomand sa consultati urmatoarele acte normative pentru
- OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata;
- HG 333/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata;
- Legea 650/2002 pentru aprobarea OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.
 
Prevederile acestor acte normative nu sunt aplicabile si tranzactiilor derulate cu parteneri persoane juridice. Cu fiecare partener persoana juridica se poate negocia prin contract sau acte aditionale incheiate ulterior semnarii contractului, posibilitatea acordarii reducerilor de pret fie la momentul vanzarii, fie ulterior vanzarii. Definitia diverselor tipuri de reduceri comerciale acordate sau primite este reglementata prin OMFP 3055/2009 la punctul 51 alin. (5), dupa cum urmeaza:
- rabaturile: se acorda/primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
- remizele: se acorda/primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau in situatia in care cumparatorul are un statut preferential;
- risturnele: sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
 
Reducerile comerciale acordate in momentul vanzarii nu se inregistreaza distinct in evidenta contabila si fiscala (jurnalul pentru vanzari). In evidenta contabila se inregistreaza doar reducerile acordate ulterior livrarii/prestarii prin inregistrarea in creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" in corespondenta cu debitul contului 411 "Clientii".

In acest caz, se considera ca are loc ajustarea bazei de impozitare in baza prevederilor art. 138 denumit "Ajustarea bazei de impozitare" lit. c) conform caruia baza de impozitare se reduce " in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;". Pentru ajustarea bazei de impozitare prin acordarea unei reducere se emite, obligatoriu, o factura cu semnul minus a carei valoare se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia cod 394 (in situatia in care clientul este inregistrat in scopuri de TVA in Romania.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016