keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cand suntem obligati sa detinem casa de marcat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: bonul fiscal, emitere chitanta, factura, vanzare ocazionala, obligatie, casa de marcat

Pentru a incadra corect obligatia detinerii casei de marcat, luam ca exemplu situatia in care se vand anumite bunuri ocazional (materiale de constructii) catre persoane fizice. Vanzarea se face prin emiterea de chitanta si factura.




In situatia in care e necesara casa de marcat, vom stabili daca e obligatoriu sa se mentioneze pe bonul fiscal toate produsele vandute, la fel ca in factura sau daca se poate inscrie mentiunea: " articole cf factura".

Conform art.1 alin.(1) si (2)  din OG 28/1999, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscal, fiind obligati sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.

Conform art. 4 alin (1),  bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal, care trebuie sa cuprinda cel putin: denumirea si codul fiscal ale agentului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine; data si ora emiterii; denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat; pretul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa; valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata; valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota; valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul.

In cazul expus mai sus, daca o firma efectueaza catre persoane fizice , chiar si ocazional, livrari de bunuri si servicii, se interpreteaza ca aceasta efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul direct catre populatie, intrand sub incidenta  OG 28/1999.

In descrierea succinta a cazului prezentat, retinem ca este vorba de livrare de materiale de constructii, ceea ce inseamna ca nu intra in cazurile exceptate de la utilizarea casei de marcat, precizate in art.2 OG 28/1999.

Astfel, va avea obligatia respectarii intocmai a prevederilor legale cu privire la detinerea si utilizarea  de aparate de marcat electronice, conform OG 28/1999: emiterea de bonuri de la casa de marcat electronic. Acestea trebuie sa cuprinda elementele mai sus specificate.

Retinem ca societatea desfasoara in fapt comert cu ridicata catre alte persoane juridice a materialelor de constructii si echipamentelor sanitare. Daca in acelasi spatiu si din aceeasi gestiune livreaza direct catre populatie marfa, inseamna ca desfasoara si comert cu amanuntul concomitent cu desfasurarea activitatii de comert cu ridicata.

Atentionez ca acest lucru este interzis, recomandand in acest sens a se tine cont  de prevederile Normelor de aplicare a OG 99/2000, privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, care precizeaza la art.80 alin.(22) ca : constituie contraventie daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune,  fapta de  exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

VANZARE OCAZIONALA. Casa de marcat
Mai multe articole despre vanzare ocazionala
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016