Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste
la 02 Mai. 2017 Exclusiv
Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
In cazul in care aceste entitati nu angajeaza persoane cu handicap pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
A. sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
Lunar, aceasta suma se va declara la randul 24 "Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate" din formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" si se va plati in contul unic.
B. sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.
Propria activitate a persoanei cu handicap angajate in cadrul unitatii protejate autorizate reprezinta ansamblul activitatilor realizate integral sau partial de persoana cu handicap, in scopul obtinerii produsului comercializabil sau in scopul prestarii serviciului.
Achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate se realizeaza in baza unui acord de parteneriat, al carui model este prevazut in Anexa 1 la HG 268/2007.
Dovada achizitionarii produselor sau serviciilor de la unitatile protejate autorizate este reprezentata de contractul comercial, factura si dovada platii.

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale

Cartea verde a Contabilitatii 2022 varianta online

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Declararea in Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat - formular 100:
1. valoarea achizitiilor = suma datorata la bugetul de stat => nu exista obligatia de declarare a pozitiei 24 din formularul 100;
2. valoarea achizitiilor < echivalentul sumei datorate la bugetul de stat => la pozitia 24 din formularul 100 se declara diferenta dintre echivalentul sumei datorate si valoarea produselor/serviciilor achizitionate;
3. valoarea achizitiilor > echivalentul sumei datorate la bugetul de stat => pozitia 24 din formularul 100 nu se declara in luna de raportare. Diferenta de sume se reporteaza in lunile urmatoare prin diminuarea obligatiei de plata.
Contravaloarea produselor sau serviciilor achizitionate de la unitati protejate autorizate in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat reprezinta valoarea acestora fara TVA.
Baza legala: articol 78 alineatele (2) si (3) din Legea 448/2006, articol 43 din HG 268/2007, Ordinul ANAF 587/2016 – anexa 4, punct. II, 3.1.5 alineat (3)
Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov

Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "In atentia firmelor cu putin 50 de salariati: Obligatii in 2017!":
Rating:
Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Ajustarea TVA in cazul scoaterii din evidenta platitorilor de taxa
Mai multe articole despre valoare achizitii
Articole similare
Subventie pentru angajarea somerilor. Analiza zileiCine e obligat sa depuna formularul 100Ce obligatii au angajatorii pentru a asigura sanatatea salariatilor a locul de muncaNoua metoda de calcul a fondului pentru neincadrarea in munca a persoanelor cu handicap. Legea 193/2020Legea 193/2020 prevede noi obligatii pentru firmele care NU angajeaza PERSOANE CU HANDICAPUltimele articole
Firma cu peste 50 de angajati. Contributie pentru persoanele cu handicap neincadrate. Cum se declara varsamintele?Guvernul a aprobat ajutoare de urgenta de peste un milion de leiAngajatorii primesc subventii lunare de 2.250 pentru angajarea somerilorSume reprezentand varsaminte de la persoane juridice pentru persoanele cu handicap neincadrateSpeta ANAF: Plata timbrului de mediu pentru autoturism cutie automata apartinand persoanelor cu handicap
Mai multe articole despre persoane cu handicap
Articole similare
Finantele actualizeaza din oficiu vectorul fiscalCe declaratii se depun dupa 15 ianuarieCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru 25 aprilie 2018Lichidare microintreprindere: Obligatiile asociatului unic si declaratiile care trebuie depuseNoutati fiscale: Depunerea formularului 013 si a formularului 101Ultimele articole
Ordinul 856/2022. A fost modificat Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de statContribuabilii trebuie sa depuna 10 declaratii fiscale pana pe 25 mai 2022REMINDER! Declaratii fiscale scadente in data de 26 aprilie 2022Microintreprindere in 2022. Firma depune D710 sau D100 pentru declararea impozitului pe veniturile micro?Autoturisme achizitionate de o microintreprindere. Se vor inregistra cheltuielile in contabilitate pentru ambele masini?
Mai multe articole despre formularul 100

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"