Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In Monitorul Oficial nr. 902, Partea I, din 11 decembrie 2014 a fost publicata de Hotararea Guvernului nr. 1091/2014 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Potrivit acesteia, in anul 2015 salariul minim brut pe tara garantat in plata va creste in doua etape, respectiv la 01 ianuarie 2015 si 01 iulie 2015. Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 975 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 5,781 lei/ora. Incepand cu data de 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora. Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celor prevazute de aceasta hotarare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina o serie de modificari in calculul veniturilor salariale.
Acestea sunt:
1. Calculul contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale in cazul concediilor medicale.
In cazul concediilor medicale, baza lunara de calcul al contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
2. Calculul contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Baza lunara de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata.
Asadar, modificarea salariului de baza minim brut pe tara are impact asupra plafonului bazei de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
3. Calculul contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate.
Autoritatile si institutiile publice, altele decat institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Daca nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute mai sus, Autoritatile si institutiile publice pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).
Astfel, modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina modificarea calculului contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim.
4. Calculul elementelor salariului raportate la salariul de baza
In cazul salariatilor care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza.
De exemplu, odata cu modificarea salariului de baza minim brut pe tara se modifica si cuantumul sporului pentru munca prestata in timpul noptii intrucat acest spor reprezinta 25% din salariul de baza.
Autor: Irina Dumitrescu
Autor: Irina Dumitrescu
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "In atentia firmelor: Salariul de baza minim in anul 2015":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ce variante aveti pentru obligatia de plata rezultata din neangajarea persoanelor cu handicap?Depunerea declaratiei in vederea stabilirii CASS, obligatorie pentru anumite categorii de persoane fiziceObligatii bugetare cu privire la salarii pentru anul 2010Formularele 600 si 610, modele noi aprobate de ANAFImpunerea veniturilor din apicultura pe baza normelor de venitUltimele articole
Contractele de asigurare sociala in contextul majorarii salariului minim la 2.300 lei (Informare CNPP)Salariul MINIM pe tara in 2021. Precizari oficiale ANAFOficial! SALARIUL DE BAZA MINIM brut a fost majorat la 2.300 lei in anul 2021Salariul minim brut pe tara ar putea fi majorat la 2300 lei incepand cu 1 ianuarie (Proiect de Hotarare MMPS)A fost aprobat! Contractul de asigurare sociala se poate face pe o perioada de maxim 6 ani. Precizari CNPP cu privire la OUG 163/2020
Mai multe articole despre salariul de baza minim
Articole similare
Valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA a ajuns la 7,1 miliarde de leiDepuneti formularele 220 si 223 pana la 25 mai 2015Se modifica legea privind acciza pentru motorina si returnarea a 4 eurocentiAnulare factura emisa. Care sunt implicatiile fiscale?Dreptul de deducere a TVA pentru facturi de corectie emise in urma inspectiilor conform Noului Cod fiscalUltimele articole
Programul “O familie, o casa” ar putea deveni “Noua casa”. Statul garanteaza 60% din creditele ipotecare pentru locuinteCesiune creanta. Aspecte contabile si fiscaleAu fost majorate standardele de cost pentru serviciile sociale destinate categoriilor vulnerabile ( Hotarare de Guvern)Ajustarea (reducerea) TVA colectata pentru facturi neincasate. Aspecte legaleActivitate economica persoana fizica. Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA
Mai multe articole despre anul 2015
Articole similare
Noi masuri sociale si economice, finantate din fonduri europene. Se acorda 20 milioane euro pentru sustinerea tinerilor antreprenoriIMM Leasing de Echipamente si Utilaje - Noul program de sprijin pentru firme implementat de MFPMinistrul Muncii: "Somajul tehnic" in institutiile publice - o decizie care permite ANGAJATIlor sa ramana acasaRetailul se afla pe primul loc in topul domeniilor din care pleaca cei mai multi ANGAJATINoutati Legislatie Fiscala 05 - 11 mai 2008Ultimele articole
Tabel nominal pentru acordarea sumelor prevazute de Art III din OUG nr. 92/2020 (decontarea a 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 lei)ITM: Prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 de catre ANGAJATI la intoarcerea la locul de munca este o masura excesivaDecontarea a 41,5% din salariu de baza. Perioada de aplicareMonografie contabila pentru suma de 400 lei acordata salariatilor aflati in telemunca. Cum se recupereaza acesti bani?Serie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?
Mai multe articole despre angajati
Articole similare
Manualul Contabilului Incepator: exemple de situatii practice cu care se confrunta un contabil in orice firmaTermen de depunere si de declarare la alte institutii - 25 februarieONG: Ce obligatii fiscale apar la indemnizatiile acordate membrilor alesi?Somaj tehnic. Baza de calcul indemnizatie medicalaArgumente impotriva contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%Ultimele articole
Certificat medical SARS-coV-2. Mod de completareOUG 209/2020. Noi masuri privind CONCEDIIle si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatateConcediu medical pentru carantina. Baza de calculOrdinul 1818/2020. Eliberarea si durata CONCEDIIlor medicale in contextul epidemiologic actualIndemnizatie si prima de concediu. Luna impozitarii
Mai multe articole despre concedii
Articole similare
Somaj tehnic 2020: Perioada decontata de la bugetul asigurarilor de somajMinisterul Finantelor rectifica bugetul asigurarilor sociale de stat si cel pentru somaj. Vezi daca sumele au fost majorate sau diminuateDeclararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fizicePrime reprezentand participarea salariatilor la profit. Tratament fiscalCum a prezentat MFP informatii noi despre Declaratia 201Ultimele articole
TOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriMONOGRAFIE contabila. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru (OUG 132/2020)Legea 289/2020 modifica Codul Muncii. CIM poate fi suspendat de angajator si in situatia intreruperii temporare sau reducerii activitatiiNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)CRACIUN FERICIT si un an nou mai bun!
Mai multe articole despre indemnizatii

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"