keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce trebuie sa stie angajatii despre dreptul la pauza de masa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 04 Mar. 2024
Ce trebuie sa stie angajatii despre dreptul la pauza de masa
Tags: codul muncii, pauza de masa, dreptul de a avea pauza de masa

Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a publicat recent un comunicat de presa prin care aduce la cunostinta angajatilor mai multe informatii, prevazute in Codul Muncii, cu privire la dreptul de a avea pauza de masa.

Codul muncii reglementeaza aspectele care privesc timpul de munca si timpul de odihna. Astfel, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, iar repausul reprezinta orice perioada care nu face parte din timpul de munca.

Dreptul salariatilor la pauza de masa si la alte pauze este reglementat de Codul muncii pentru salariatii care lucreza mai mult de 6 ore pe zi. "in cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern",  prevede art. 134(1)  din Codul muncii.

In cazul angajatilor minori, dreptul la pauza de masa este stabilit dupa patru ore si jumatate de munca. 

Scopul pauzei de masa si al celorlalte pauze este legat de specificul activitatii, de riscurile specifice fiecarui post sau fiecarei categorii de salariati.

Ca regula generala, Codul muncii prevede excluderea acestor pauze din timpul normal de munca, insa prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern se poate stabili ca pauzele (inclusiv cea de masa) pot fi incluse in durata zilnica normala a timpului de munca.

Prin negociere individuala (in contractul individual de munca), respectiv negociere sau consultare colectiva (in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern)  trebuie prevazute conditiile de acordare ale pauzei de masa referitoare la momentul acordarii si durata acesteia.

La nivel intern, pauza de masa poate fi reglementata diferit, in functie de specificul activitatii.

Angajatorul nu poate limita, nici conditiona acordarea pauzei de masa, iar salariatii nu pot renunta, deoarece este un drept prevazut explicit de lege, fiind exclusa orice „tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi”.

Desi drepturile angajatilor cu norma partiala sunt in general  similare cu cele ale angajatilor cu norma intreaga, pauza de masa  este reglementata  doar in cazul minorilor care lucreaza peste patru ore si jumatate, respectiv adultilor care lucreaza peste sase ore zilnic. Chiar daca legea nu prevede expres, angajatorul poate acorda acest drept si salariatilor al caror timp zilnic de lucru este mai mic decat cel stabilit prin lege.



Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016