Tags: varsaminte, scadenta obligatiilor fiscale, contributie persoane cu handicap
Societatea X SRL are peste 50 de angajati. Contributia pentru persoane cu handicap neincadrate se calculeaza si se declara in Declaratia nr. 100 lunar sau trimestrial? Multumesc!
Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:
Din prevederile art. 78 alin. 3 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare reiese ca obligatia de plata pentru varsamintele de la persoanele juridice, pentru persoanele cu handicap neincadrate are caracter lunar (”sa plateasca lunar ...”), nu trimestrial.
Este adevarat ca nici Legea 448/2006, nici Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG 268/2007 si nici Instructiunile pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobate prin Ordinul presedintelui ANPH 590/2008 nu stabilesc cu exactitate termenul de plata.
Insa, in acest caz se vor avea in vedere prevederile art. 154 alin. 2 lit. a si alin. 3 din Codul de procedura fiscala potrivit carora, in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central (ANAF), daca legea nu prevede scadenta, aceasta se stabileste prin ordin al MFP, iar daca aceasta este stabilita pe baza deciziilor de impunere si se platesc in contul unic, scadenta este de data de 25 a lunii prevazute in actul normativ care le reglementeaza.
Obligatia fiscala ”Varsamintele de la persoanele juridice, pentru persoanele cu handicap neincadrate” figureaza la poz. 27 din Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic, aprobat prin OPANAF 1612/2018, cu modificarile ulterioare, astfel ca termenul de plata nu poate fi decat data de 25 a fiecarei luni. De asemenea, conform Instructiunilor de completare a formularului D100, aprobate prin OPANAF 587/2016, cu modificarile ulterioare, pentru aceasta obligatie fiscala termenul de depunere este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declarare deseuri in declaratia Intrastat
Intrebare:
Care sunt codurile intrastat pentru deseuri nepericuloase (deseu ambalaj carton, deseu ambalaj plastic, deseu ambalaj sticla) rezultate in urma vanzarii engros produselor tip bere, suc, apa?
Aceste deseuri sunt colectate de o firma specializata, iar noi trebuie sa facturam aceste deseuri.
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul contabil si fiscal la dezvoltarea imobiliara
Intrebare:
Un dezvoltator imobiliar a inceput contruirea unui ansamblu rezidential in anul 2022 cu termen limita de finalizare 2025. Toata investitia ansamblului a fost contabilizata in contul 231.
Cum va fi stabilita valoarea contabila a fiecarui apartament la receptia ansamblului?
Care vor fi inregistrarile contabile pentru vanzarea locuintelor catre clienti?
Terenul aferent ansamblului rezidential a fost inregistrat in contul 2111 - Terenuri si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA servicii veterinare
Intrebare:
Un SRL (cabinet veterinar) devine platitor de tva cu 01.12.2024, prin depasire plafon. Are in stoc materii prime si marfuri, majoritatea cu tva 9%. Administratorul vrea sa marcheze pe casa de marcat, astfel: materia prima cu pretul de intrare, inclusiv tva 9% si separat tratamentul (manopera) cu tva 19%. Este corect asa sau exista si o alta posibilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal TVA si impozit pe profit pentru bunuri degradate, distruse
Intrebare:
Prin decizie a fost numita comisie de inventariere in data de 01 iulie 2023 pentru inventarierea stocurilor.
In urma procesului de inventariere, comisia intocmeste procesul verbal de inventariere in data de 07 iulie 2023 prin care propune casarea/scoaterea din evidenta a unei cantitati de 10.000 kg produs degradat calitativ *1 leu/kg : 10.000 lei, produse care nu mai pot fi comercializate.
Administratorul societatii aproba propunerile comisiei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Revenire la impozit micro in anul 2025
Intrebare:
Aceasta societate este platitoare de impozit pe profit de la 01.01.2023, pana la 31.12.2022 a fost platitor de impozit micro, dar nu mai indeplinea conditia de a avea angajat. In momentul de fata are un angajat cu 8 ore si indeplineste si celelalte conditii pentru a fi platitor de impozit micro. Poate sa treaca de la 01.01.2025 de la impozit profit la impozit micro?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<