keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Comunicat ANAF referitor la noua procedura de inregistrare in scop de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: inregistrarea in scop de tva, anaf, noua procedura, criteriu, grupa de risc, cererea, inactiv, risc fiscal

Referitor la diminuarea evaziunii fiscale din TVA prin blocarea firmelor evazioniste si a persoanelor implicate in retele de frauda sau cu un comportament fiscal anterior contrar prevederilor legale manifestat in mod repetat, ca rezultat al implementarii noii proceduri de inregistrare in scop de TVA.


Informatiile din bazele de date ale aplicatiei care gestioneaza noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA (intrata in vigoare incepand cu luna februarie 2015) confirma limitarea accesului pe piata a firmelor cu comportament evazionist si a persoanelor implicate in retelele de frauda sau cu un comportament fiscal anterior contrar prevederilor legale manifestat in mod repetat.

Astfel, in perioada februarie-aprilie 2015, 2.515 agenti economici nu au reusit sa indeplineasca criteriile aplicatiei informatice, fiind exclusi automat sau in urma verificarilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) care au avut loc dupa ce aplicatia informatica i-a situat in categoria de risc mediu.

Dintre acestia, 2.111 reprezinta societati nou infiintate care au solicitat inregistrarea in scop de TVA, fiind respinsi de aplicatie sau in urma verificarilor DGAF. Totodata, 404 firme care desfasurau deja activitate economica nu au primit codul de TVA in urma operatiunii de reinregistrare.

Subliniem faptul ca 1.063 de agenti ecoomici incadrati la categoria de risc mediu au obtinut aprobarea inscrierii in scop de TVA sau neanularea codului de TVA dupa interviul desfasurat conform procedurilor cu reprezentantii ANAF.

In perioada mai sus mentionata, dupa implementarea noii proceduri, 4.527 de societati au fost inregistrate in scop de TVA atat de la infiintare, cat si pe parcursul desfasurarii activitatii, comparativ cu 10.061 firme, in aceasi perioada a anului trecut, ceea ce reprezinta o diminuare cu cca 55%.

Detalii legate de functionarea aplicatiei informative dedicata analizei de risc

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca refuzul inregistrarii in scop de TVA nu poate surveni in urma neindeplinirii unui singur criteriu, ci a unui cumul de criterii.

Neindeplinirea unui cumul de criterii situeaza solicitantul in grupa de risc mare sau mediu, ceea ce conduce la eliminarea directa (risc mare) sau la parcurgerea unui interviu cu reprezentantii ANAF (risc mediu) pentru a oferi lamuririle necesare.

Dintre cele mai importante criterii, a caror neindeplinire conduce la refuzul inregistrarii in scop de TVA, exemplificam: detinerea in prezent sau in trecut, de catre administratorul care solicita inregistrarea in scop de TVA, a calitatii de asociat sau administrator in societati cu risc fiscal ridicat (cu obligatii fiscale neachitate; care au fost declarate inactive de Fisc, fara a fi reactivate ulterior; aflate in inactivitate temporara sau la registrul comertului, lichidate sau radiate), dar si instabilitatea sediului social.

Observatie! Fiecare criteriu are un punctaj diferit. Astfel, in unele cazuri, neindeplinirea a doua criterii cu punctaj mare duce la refuzuul inregistrarii in scop de TVA la fel ca in situatia in care solicitantul nu indeplineste trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic per criteriu.

Exemplu:

Cererea unui solicitand de inregistrare in scop de TVA a fost respinsa pentru ca persoana in cauza:

1. a facut si facea parte, la momentul depunerii cererii, din societati care aveau obligatii fiscale neachitate de aproximativ 500.000 euro

2. a facut parte din 3 societati care aveau statutul de inactiv si din 2 societati care au fost lichidate.



Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016