Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Amenzile pot ajunge pana la 6.000 lei pentru angajatorii care NU platesc indemnizatiile de concediu medical

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: oug 74/2021, amenzi pentru angajatori, indemnizatii concediu medical

Incepand cu 1 august 2021 se aplica amenzi mai mari pentru neplata indemnizatiilor de concediu medical.

Conform OUG 74/2021, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 645 din 30 iunie 2021, angajatorii care refuza nejustificat plata indemnizatiilor si/sau calculeaza si platesc eronat indemnizatiile, vor fi sanctionati cu amenda de la 3.500 la 6.000 lei.

Constituie contraventie si eliberarea certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare. In acest caz amenzile variaza intre 6.000 lei si 11.000 lei. 

De asemenea, pentru sumele privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatat, respinse la plata de casele de asigurari de sanatate, angajatorii vor depune o noua cerere de restituire insotita de documentele care dovedesc remedierea cauzelor de respingere la plata inscrise in comunicare. Noul termen-limita de depunere este data de 31 decembrie 2021.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, termenul de remediere a cauzelor de respingere si de depunere a cererilor de restituire insotite de documentele justificative este de maximum 90 de zile de la data primirii comunicarii.

Sumele inscrise in cererile de restituire inregistrate la casele de asigurari de sanatate care nu respecta termenele de mai sus se resping definitiv la plata si nu se deconteaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Actul normativ prevede reglementari care conduc la echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate. 

In acest sens, baza maxima de calcul lunara al indemnizatiilor de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri si se asigura optional pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 3 salarii minime brute pe tara (in prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe tara lunar).
 
Vor fi exceptate de la aceasta regula persoanele care se asigura optional pentru a beneficia de concedii si indemnizatii pentru maternitate, pentru care baza maxima de calcul lunara a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata, stabilite potrivit legii.
 
Persoanele fizice care nu realizeaza venituri din salarii se pot asigura optional in sistem, pe baza de contract, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, numai in baza declaratiei fiscale depuse in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Amenzile pot ajunge pana la 6.000 lei pentru angajatorii care NU platesc indemnizatiile de concediu medical":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016