Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Raport Consiliul Fiscal. Cum se prezinta colectarea impozitelor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 18 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: consiliul fiscal, raport, colectare, taxe, impozite, tva

In randurile de mai jos, facem referire la ultimele informatii prezentate de Consiliul Fiscal intr-un raport oficial privind rata de colectare a impozitelor si eficienta acestui proces.



Astfel, conform acestor informatii, eficienta colectarii impozitelor se mentine la un nivel scazut si este nevoie de timp, probabil, pentru ca procesul de reforma initiat sa aiba rezultate.

"Eficienta colectarii impozitelor se mentine la un nivel scazut. Romania are cea mai mica pondere in PIB a veniturilor bugetare (venituri fiscale si nefiscale), acestea reprezentand in anul 2014 doar 33,4% din PIB, cu 11,8 pp sub media europeana, in timp ce nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB (impozite si contributii sociale) a fost de 27,6%, fiind semnificativ mai mic decat in Ungaria (38,5%), Slovenia (36,7%), Republica Ceha (34,0%) si Polonia (32,9%)", mentioneaza raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal,  amintit si de Agerpres.

Se atrage atentia, in cadrul aceluiasi raport, ca a scazut semnificativ si gradul de eficienta a taxarii in ce priveste taxa pe valoarea adaugata:

"Gradul de eficienta a taxarii a scazut semnificativ in cazul TVA, dar s-a majorat in contrapartida in cazul contributiilor de asigurari sociale, impozitului pe profit si impozitului pe venit. In anul 2013 a fost initiat un amplu proces de reforma la nivelul ANAF in colaborare cu Banca Mondiala".


Ca solutie, in cadrul aceluiasi raport, se propune mentinerea aceluiasi proces de reforma, aflat inca in stadiu incipient:

"Consiliul fiscal considera ca procesul de reforma, absolut necesar in contextul unui sistem de taxe si impozite caracterizat de o eficienta scazuta, este inca la inceput, si daca procesul va avea succes, are potentialul de a genera spatiu fiscal semnificativ pe termen mediu. Totusi, adoptarea unor decizii legate de eventuale reduceri de taxe sau de majorare a unor cheltuieli in baza potentialelor cresteri de eficienta trebuie sa aiba loc doar ex post, dupa ce procesul de reforma se dovedeste ireversibil si capabil sa genereze rezultate pe termen lung".
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Raport Consiliul Fiscal. Cum se prezinta colectarea impozitelor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016