Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Briefing de presa sustinut de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, la finalul sedintei de Guvern

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Apr. 2010
Tags: codul de procedura fiscala

Ioana Muntean: Tot astazi a fost aprobata o ordonanta pentru modificarea Codului de procedura fiscala. Despre aceste modificari va va vorbi domnul ministru Sebastian Vladescu. Sebastian Vladescu: ...

Ioana Muntean: Tot astazi a fost aprobata o ordonanta pentru modificarea Codului de procedura fiscala. Despre aceste modificari va va vorbi domnul ministru Sebastian Vladescu.

Sebastian Vladescu: Buna ziua. Dupa cum stiti, in scrisoarea suplimentara semnata la inceputul acestui an, una dintre obligatiile pe care le aveam era modificarea Codului de procedura fiscala.

Astazi (n.r. : 21.04.2010)  a fost promovata Ordonanta de urgenta privind modificarea Ordonantei nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

In lini mari, este vorba de simplificarea vietii agentilor economici si reducerea penalitatilor si a majorarilor de intârziere pe care acestia le platesc. In partea de simplificare, desfiintam cele doua comisii care exista in acest moment:

Comisia privind reglementarea pe baza acordului fiscal si cea privind reglementarea pe baza Codului de procedura fiscala.

Va exista o singura comisie fiscala in Ministerul Finantelor. Acest pas a fost deja facut la nivel tehnic.

Acum, comisiile lucrând impreuna de câteva luni pentru a da o solutie comuna, deja facem acest lucru si din punct de vedere legal: desfiintam cele doua comisii. Va fi una singura, deci nu va mai exista riscul ca din Ministerul Finantelor sa avem solutii fiscale diferite.

De asemenea, majoram pragul de la care un contribuabil se adreseaza direct catre comisia centrala, de la 1 milion la 5 milioane. Pâna la 5 milioane se pot adresa la nivel local.

Introducem, de asemenea, dreptul organelor de inspectie fiscala de a stabili obligatia fiscala prin metode indirecte de reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor când se constata ca evidentele contabile sau declaratiile contribuabilului nu reflecta situatia fiscala de fapt sau aceste documente nu sunt puse la dispozitie.

In ceea ce priveste sistemul de majorari si penalitati, prima veste buna este ca se reduce nivelul majorare de la 0,1% la 0,05% pe zi, iar sistemul de penalitati se schimba - de fapt, majorarea va fi echivalent cu o dobânda, pentru ca este o modalitate prin care contribuabili se pot finanta.

 Deci, ar fi ideea unei dobânzi care sa fie corelata - ceva mai mare decât dobânda pietei, dar sa fie corelata cu aceasta - dobânzile din sectorul bancar. Iar in ceea ce priveste penalitatile, in primele 30 de zile nu se plateste nimic, dupa 30 de zile - 5% din valoarea principalului - deci nu se platesc penalitati la dobânda, la majorari, dupa 60 zile - 15% la nivelul principalului, iar pentru impozitele locale se introduce un sistem simplificat, cu o penalitate de 2% pe luna.

De asemenea, se renunta, se elimina posibilitatea cesionarii creantelor fiscale de catre ANAF.

Reporter: Seful statului spunea ca Executivul trebuie sa reduca cu mai mult de 5% cheltuielile de personal in acest an. Ati discutat masuri in acest sens: disponibilizari, taieri de salarii ?

Sebatian Vladescu: Nu, nu s-a discutat, daca aveti intrebari vis-a-vis de subiectul prezentat
Reporter: Domnule ministru, ati fost acuzat Grupul de Investigatii Politice ca in vechiul mandat ati folosit oportunitatea inundatiilor pentru propriile firme si pentru care ati obtinut 7 contracte in valoare de 500 de mii de euro. Daca puteti sa comentati aceste acuzatii.

Sebatian Vladescu: Nu vad care este acuzatia. Sunt, am fost si voi fi intreprinzator privat, trec din când in când prin administratie. In ceea ce priveste activitatea mea de antreprenor, nu am facut ceva imoral sau ilegal. Va trebui sa vedem despre ce este vorba. Acum aflu despre o acuzatie. O acuzatie presupune o ilegalitate, deci ar trebui vazuta care este ilegalitatea.

Reporter: Ei afirma ca ati fi primit bani si dupa acea s-a publicat in Monitorul Oficial, o sa gasiti stirea pe toate agentiile de presa.
Sebastian Vladescu: Asta este o ilegalitate si in cazul acesta ii rog sa sesizeze Parchetul.

Reporter: Legat de modificarea Codului de procedura fiscala. S-a redus majorarea care devine dobânda de la 0,1 la 0,05% pe zi si s-a bagat penalitatea. Cei de la Consiliul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii au facut un calcul, ca in cazul celor care intârzie sa spunem 90 de zile, pâna acuma se platea 9% pe noul sistem ,care sunt cele mai frecvente intârziere de 90 de zile or sa ajunga sa plateasca de fapt dublu 18% pentru o intârziere de trei luni.

Sebastian Vladescu: Depinde de numarul de zile de intârziere. Pentru unii este o crestere, pentru alti nu este o crestere. Trebuie vazut acest calcul. Este posibil ca din calcul sa reiasa ca pentru cineva care intârzie 90 de zile plateste mai mult acum decât inainte, la fel cum pentru cineva care intârzie 180 de zile sau 30 de zile sa plateasca mai putin. Nu am facut calculul la nivelul acesta de precizie.

Reporter: Cererea presedintelui Basescu sa se elimine anumite scutiri de la plata unor impozite sau sa se creasca de fapt baza de impozitare. Ce fel de masuri veti lua in sensul asta si când ?
Sebastian Vladescu: Marirea bazei de impozitare este o necesitate si vom analiza posibilitatea acestei extinderi in functie si de suportabilitate.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Briefing de presa sustinut de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, la finalul sedintei de Guvern":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016