keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Facturare taxa drum cu TVA din alt stat UE. Cum inregistram si cum declaram in decontul de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 26 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: registrul operatorilor intracomunitari, vies, decontul de tva, factura taxa de drum

In cazul urmator, o societate are o factura din alt stat UE reprezentand contravaloare taxe drum (furnizor extern inscris in VIES si clientul inscris in VIES) cu cota de TVA 27%. Stabilim daca factura respectiva se inregistreaza in contabilitate cu taxare inversa desi cota de TVA a firmei romane este de 20%, iar furnizorul extern are 27%. In cazul unui raspuns afirmativ, stabilim cum se declara in decontul de TVA.

Potrivit intelegerii noastre, societatea dumneavoastra, persoana impozabila inregistrata in scop de TVA in Romania si inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari, a primit o factura de la un furnizor, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Ungaria, al carui cod de TVA este valid in VIES, reprezentand "contravaloare taxe de drum”, factura fiind emisa cu TVA, cota 27%.
 
Conform regulilor de determinare a locului prestarilor de servicii, aceasta operatiune se incadreaza in categoria serviciilor legate de bunuri imobile, iar locul prestarii este considerat a fi acolo unde sunt situate bunurile imobile in legatura cu care sunt prestate serviciile in cauza, potrivit prevederilor art. 278 alin. (4) din Codul fiscal:

(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier;

Serviciile direct legate de bunuri imobile se determina dupa urmatoarele regulile specificate in Normele metodologice de aplicare a art. 278 din Codul fiscal, si anume:

16. (2) Serviciile legate de bunuri imobile prevazute la art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal
includ numai acele servicii care au o legatura suficient de directa cu bunul imobil in cauza. Serviciile sunt considerate ca avand o legatura suficient de directa cu bunul imobil in urmatoarele cazuri:

a) sunt derivate dintr-un bun imobil, iar respectivul bun imobil este un element constitutiv al serviciului si este central si esential pentru serviciile prestate;
b) sunt furnizate in beneficiul unui bun imobil sau vizeaza un bun imobil si au drept obiectiv modificarea caracteristicilor fizice sau a statutului juridic al respectivului bun.

Avand in vedere aceste aspecte, precum si faptul ca serviciile de utilizare a drumurilor publice sunt consumate pe teritoriul tarii respective, in acest caz- Ungaria, consideram ca serviciile de taxe de drum se incadreaza categoria serviciilor legate de bunuri imobile, iar locul de prestare al acestora este in Ungaria. Locul de prestare a serviciilor determina statul indreptatit la aplicarea TVA-ului. Asadar, factura primita este corect intocmita cu cota de TVA din statul respectiv, iar operatiunea nu este considerata a fi achizitie intracomunitara de servicii, in conformitate cu Normele de aplicare a art. 278 alin (4):

16. (1) Prin exceptie de la regulile generale prevazute la art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila, locul prestarii serviciilor prevazute la art. 278 alin. (4) din Codul fiscal se stabileste in functie de regulile prevazute la alin. (4) al art. 278 din Codul fiscal. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 325 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.
 
Astfel, operatiunea nu reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii si nu se va aplica mecanismul taxarii inverse pentru aceasta factura.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016