Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


ANAF aduce in atentia contribuabililor persoane fizice ca, in cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, inregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului incheiat intre parti si a modificarilor survenite se efectueaza in termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii acestora (31 martie 2023).
Institutia reaminteste ca prin O.G. nr. 16/2022 a fost instituita obligatia, pentru persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, de a inregistra contractul incheiat intre parti, precum si modificarile survenite ulterior, la organul fiscal competent.
Pentru contractele de inchiriere incheiate dupa data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE au obligatia inregistrarii acestora, precum si a modificarilor survenite ulterior, la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data incheierii/producerii modificarii acestuia. Pentru contractele aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE au obligatia inregistrarii acestora (daca nu sunt deja inregistrate) in termen de 90 de zile (31 martie 2023).
Important ! Pentru bunurile detinute in comun, fiecare coproprietar - persoana fizica are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal competent.
Cererea de inregistrare (Formular C168), insotita de copia contractului de inchiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin posta cu scrisoare recomandata sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Organul fiscal va notifica persoanele fizice care figureaza in evidente cu venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal si care nu si-au indeplinit obligatia de inregistrare a contractelor de inchiriere.
Baza legala: OG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Sursa: ANAF

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Inchiriere spatiu si refacturare utilitati. Ce tratament fiscal si contabil aplicam?Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatoriCine depune D200 si pana la ce data?Ce declaratii se depun dupa 15 ianuarieImpunerea in sistem real prin optiune a veniturilor din cedarea folosintei bunurilorUltimele articole
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025Veniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaArticole similare
Miercuri, 20 decembrie 2023, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareReminder ONRC! Declaratia privind beneficiarii reali trebuie depusa pana la data de 1 octombrie 2021Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 9 ianuarie 2024Declaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021REMINDER! 7 aprilie, termenul limita pentru depunerea formularului 092Ultimele articole
Depunere declaratii. Luni, 30 iunie 2025, TERMEN LIMITA pentru D394TERMEN LIMITA e-Factura: Cum sa eviti amenzile de pana la 10.000 leiPlatitor de TVA. TERMEN LIMITA pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Depunere declaratii. 3 obligatii fiscale cu TERMEN LIMITA pe 30 aprilie 2025Depunere declaratii. Pana pe 31 martie 2025 trebuie depusa D700
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"