Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pe 31 martie 2023 se implineste termenul limita pentru inregistrarea contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 01.01.2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 15 Mar. 2023
Pe 31 martie 2023 se implineste termenul limita pentru inregistrarea contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 01.01.2023
Tags: contracte de inchiriere, termen limita

ANAF aduce in atentia contribuabililor persoane fizice ca, in cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, inregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului incheiat intre parti si a modificarilor survenite se efectueaza in termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii acestora (31 martie 2023).

Institutia reaminteste ca prin O.G. nr. 16/2022 a fost instituita obligatia, pentru persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, de a inregistra contractul incheiat intre parti, precum si modificarile survenite ulterior, la organul fiscal competent. 

Pentru contractele de inchiriere incheiate dupa data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE au obligatia inregistrarii acestora, precum si a modificarilor survenite ulterior, la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data incheierii/producerii modificarii acestuia. Pentru contractele aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE au obligatia inregistrarii acestora (daca nu sunt deja inregistrate) in termen de 90 de zile (31 martie 2023). 

Important ! Pentru bunurile detinute in comun, fiecare coproprietar - persoana fizica are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal competent. 

Cererea de inregistrare (Formular C168), insotita de copia contractului de inchiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin posta cu scrisoare recomandata sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta. 

Organul fiscal va notifica persoanele fizice care figureaza in evidente cu venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal si care nu si-au indeplinit obligatia de inregistrare a contractelor de inchiriere. 

Baza legala: OG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. 



Sursa: ANAF
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pe 31 martie 2023 se implineste termenul limita pentru inregistrarea contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 01.01.2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016