Tags: itm, activitatea itm-urilor
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, si-a exprimat recent nemultumirea fata de activitatea ITM-urilor printr-o postare pe pagina oficiala de Facebook. Mai mult decat atat, le-a dat inspectorilor o luna termen limita pentru a schimba lucrurile.
“Nu vad Inspectia Muncii pe teren. Le-am spus-o direct Inspectorilor sefi de la toate Inspectoratele Teritoriale de Munca in videoconferinta organizata astazi. Nu este normal sa nu se ridice nicio problema atunci cand vorbim fata in fata si sa aflu separat de o serie de disfunctionalitati. Nu ma deranjeaza daca apar (cine nu munceste, nu greseste!) dar vreau sa vad ca se munceste si se asuma. inainte sa primesc solicitari de sporuri de la sindicat!”, a spus Alexandru.
De asemenea, ITM-urile isi fac datoria asa cum trebuie doar in momentul in care li se cer statistici: “Din toate semnalele pe care le am, nu vad o activitate la ITM-uri care sa raspunda prompt si eficient sesizarilor oamenilor. De fapt, cum cer statistici, se vede cate o miscare; cum las sa treaca cateva zile fiind prinsa cu alte urgente, cum nu se mai intampla mare lucru. Dupa principiul, lasa ca uita. Nu uit! Sunt atenta la tot. Mai ales am capacitatea sa coroborez toate informatiile, inclusiv din sesizarile oamenilor pentru a discerne cine face treaba la Inspectoratele Teritoriale de Munca si cine nu (sunt cei care asteapta sa dispar din functie)”, a explicat ministrul.
Pentru ca lucrurile sa mearga mai bine si sa avem o Inspectie a Muncii performanta, Violeta Alexandru le-a dat inspectorilor o luna termen limita pentru a face schimbari.
“Inspectia Muncii merita sa aiba credibilitatea si increderea oamenilor dar pentru acest lucru trebuie sa se munceasca, peste tot, plecand de la ascultarea semnalelor din piata muncii. Nu am cerut norma de amenzi, nu sunt dusmanul companiilor care isi vad de treaba dar cand ai sesizari, mai ales in judetele mari si rezultat zero – am dreptul sa atentionez ca ceva nu este in regula.
O luna, acesta este ultimul termen pentru a schimba lucrurile! Adica sa vad o alta abordare, pro-activa, atenta la sesizarile oamenilor. Cred ca o asemenea atitudine arata inclusiv respect pentru antreprenorii corecti pentru ca nu vor sa fie amestecati, pe buna dreptate, cu cei care ocolesc legea. Aici, pentru restabilirea corectitudinii in piata muncii trebuie sa contribuie o Inspectie a Muncii performanta, exigenta, dreapta.
Inspectia Muncii nu este o institutie usoara. Imi asum sa schimb lucrurile dar nu despre mine este vorba. Aici chiar nu va fi usor. Am incredere.
Se va comunica mai mult, cu regularitate. Sambata vor fi date public primele informatii”, a concluzionat Alexandru.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Client neincasat din 2021 pentru care s-a constituit provizion in 2022 - 50% deductibil, respectiv 50% nedeductibil. S-a deschis procedura falimentului in forma simplificata. Se poate considera cheltuiala deductibila integrala, acum sau la inchiderea falimentului? Ajustarea TVA se poate face? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate este neplatitoare de TVA si achizitioneaza un autoturism din UE - second hand - pe baza codului de TVA obtinut pentru tranzactii intracomunitare, factura primita de la furnizor fiind cu taxare inversa. Autoturismul va avea utilizare mixta in cadrul firmei, nu va fi revandut.
Exista obligatia de plata TVA pentru acest autoturism si declararea in decont 301?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Ce riscuri exista pentru societate in cazul in care societatea scoate din evidenta contabila mijloace fixe complet amortizate, electrice si electronice foarte vechi (de exemplu din anul 2000) pe care nu le mai are in patrimoniu si nu poate face dovada predarii la unitati specializate in DEEE?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va scriem in legatura cu impozitarea dobanzilor de la nerezidenti - Elvetia - entitate din grup, care sunt generate din participarea la un instrument de finantare prin Cash pooling cu dobanda calculata zilnic sold pozitiv dobanda de incasat sau sold negativ - dobanda de plata - conectat direct la contul curent al banii din Romania. Sold zilnic poate fi negativ sau pozitiv in functie de incasarile si platile zilnice, iar ratele dobanzi sunt diferite cea de incasat versus cea de plata....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In anul 2021 societatea a incheiat contract de sponsorizare in limita deductibila de 20% din valoarea impozitului pe profit. Plata sponsorizarii s-a efectuat in 2022, deducerea valorii din impozitul pe profit s-a inregistrat la 31.12.2021 (decembrie 2021, luna cand s-au inregistrat in contabilitate contractele de sponsorizare). In urma inspectiei fiscale (in 2024) nu s-a luat in considerare deducerea pentru 2021, datorita faptului ca plata s-a operat in 2022 si societatea a trebuit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<