Tags: itm, activitatea itm-urilor
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, si-a exprimat recent nemultumirea fata de activitatea ITM-urilor printr-o postare pe pagina oficiala de Facebook. Mai mult decat atat, le-a dat inspectorilor o luna termen limita pentru a schimba lucrurile.
“Nu vad Inspectia Muncii pe teren. Le-am spus-o direct Inspectorilor sefi de la toate Inspectoratele Teritoriale de Munca in videoconferinta organizata astazi. Nu este normal sa nu se ridice nicio problema atunci cand vorbim fata in fata si sa aflu separat de o serie de disfunctionalitati. Nu ma deranjeaza daca apar (cine nu munceste, nu greseste!) dar vreau sa vad ca se munceste si se asuma. inainte sa primesc solicitari de sporuri de la sindicat!”, a spus Alexandru.
De asemenea, ITM-urile isi fac datoria asa cum trebuie doar in momentul in care li se cer statistici: “Din toate semnalele pe care le am, nu vad o activitate la ITM-uri care sa raspunda prompt si eficient sesizarilor oamenilor. De fapt, cum cer statistici, se vede cate o miscare; cum las sa treaca cateva zile fiind prinsa cu alte urgente, cum nu se mai intampla mare lucru. Dupa principiul, lasa ca uita. Nu uit! Sunt atenta la tot. Mai ales am capacitatea sa coroborez toate informatiile, inclusiv din sesizarile oamenilor pentru a discerne cine face treaba la Inspectoratele Teritoriale de Munca si cine nu (sunt cei care asteapta sa dispar din functie)”, a explicat ministrul.
Pentru ca lucrurile sa mearga mai bine si sa avem o Inspectie a Muncii performanta, Violeta Alexandru le-a dat inspectorilor o luna termen limita pentru a face schimbari.
“Inspectia Muncii merita sa aiba credibilitatea si increderea oamenilor dar pentru acest lucru trebuie sa se munceasca, peste tot, plecand de la ascultarea semnalelor din piata muncii. Nu am cerut norma de amenzi, nu sunt dusmanul companiilor care isi vad de treaba dar cand ai sesizari, mai ales in judetele mari si rezultat zero – am dreptul sa atentionez ca ceva nu este in regula.
O luna, acesta este ultimul termen pentru a schimba lucrurile! Adica sa vad o alta abordare, pro-activa, atenta la sesizarile oamenilor. Cred ca o asemenea atitudine arata inclusiv respect pentru antreprenorii corecti pentru ca nu vor sa fie amestecati, pe buna dreptate, cu cei care ocolesc legea. Aici, pentru restabilirea corectitudinii in piata muncii trebuie sa contribuie o Inspectie a Muncii performanta, exigenta, dreapta.
Inspectia Muncii nu este o institutie usoara. Imi asum sa schimb lucrurile dar nu despre mine este vorba. Aici chiar nu va fi usor. Am incredere.
Se va comunica mai mult, cu regularitate. Sambata vor fi date public primele informatii”, a concluzionat Alexandru.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate comerciala, care are ca domeniu principal de activitate comertul cu amanuntul, a fost supusa unui control efectuat de ANAF. Stocul faptic cu cel scriptic nu au coincis. Din acest motiv, Anaf a stabilit prin decizia de impunere tva suplimentar in valoare de 36.000 lei, fiind o diferenta de 200.000 lei pe stoc in plus. In decizie nu a fost specificat nimic legat de impozitul pe profit aferent stocului in plus. In acest caz care sunt notele contabile care se inregistreaza?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Biroul individual notarial, persoana juridica romana inregistrat in scop de tva, presteaza servicii (in speta onorariu autentificare contract cesiune parti sociale cu titlu oneros) pe care le factureaza cedentului persoana juridica impozabila inregistrata in scop de tva in Spania (firma din Spania a fost verificata in vies si are cod valid de tva). Intrebarea este: cum emite notariatul factura de servicii catre firma din Spania, cu tva sau fara? Serviciul este impozabil din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra a incheiat un contract de inchiriere intre persoana juridica si persoana fizica (chirie apartament manager general).
Care este cota (procent) de impozit pe venit care trebuie sa-l retin si sa-l declar in D100?
In D 100, care este codul de creanta fiscala care se selecteaza? Unde se incadreaza?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana juridica romana platitor TVA (in Romania) organizeaza un eveniment (ce presupune inchiriere sala eveniment, sonorizare, fotograf, restaurant) in Bulgaria pentru o societate rezident fiscal si platitor de TVA in Cehia. Cum va intocmi firma din Romania factura? Cu sau fara TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<