Tags: itm, activitatea itm-urilor
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, si-a exprimat recent nemultumirea fata de activitatea ITM-urilor printr-o postare pe pagina oficiala de Facebook. Mai mult decat atat, le-a dat inspectorilor o luna termen limita pentru a schimba lucrurile.
“Nu vad Inspectia Muncii pe teren. Le-am spus-o direct Inspectorilor sefi de la toate Inspectoratele Teritoriale de Munca in videoconferinta organizata astazi. Nu este normal sa nu se ridice nicio problema atunci cand vorbim fata in fata si sa aflu separat de o serie de disfunctionalitati. Nu ma deranjeaza daca apar (cine nu munceste, nu greseste!) dar vreau sa vad ca se munceste si se asuma. inainte sa primesc solicitari de sporuri de la sindicat!”, a spus Alexandru.
De asemenea, ITM-urile isi fac datoria asa cum trebuie doar in momentul in care li se cer statistici: “Din toate semnalele pe care le am, nu vad o activitate la ITM-uri care sa raspunda prompt si eficient sesizarilor oamenilor. De fapt, cum cer statistici, se vede cate o miscare; cum las sa treaca cateva zile fiind prinsa cu alte urgente, cum nu se mai intampla mare lucru. Dupa principiul, lasa ca uita. Nu uit! Sunt atenta la tot. Mai ales am capacitatea sa coroborez toate informatiile, inclusiv din sesizarile oamenilor pentru a discerne cine face treaba la Inspectoratele Teritoriale de Munca si cine nu (sunt cei care asteapta sa dispar din functie)”, a explicat ministrul.
Pentru ca lucrurile sa mearga mai bine si sa avem o Inspectie a Muncii performanta, Violeta Alexandru le-a dat inspectorilor o luna termen limita pentru a face schimbari.
“Inspectia Muncii merita sa aiba credibilitatea si increderea oamenilor dar pentru acest lucru trebuie sa se munceasca, peste tot, plecand de la ascultarea semnalelor din piata muncii. Nu am cerut norma de amenzi, nu sunt dusmanul companiilor care isi vad de treaba dar cand ai sesizari, mai ales in judetele mari si rezultat zero – am dreptul sa atentionez ca ceva nu este in regula.
O luna, acesta este ultimul termen pentru a schimba lucrurile! Adica sa vad o alta abordare, pro-activa, atenta la sesizarile oamenilor. Cred ca o asemenea atitudine arata inclusiv respect pentru antreprenorii corecti pentru ca nu vor sa fie amestecati, pe buna dreptate, cu cei care ocolesc legea. Aici, pentru restabilirea corectitudinii in piata muncii trebuie sa contribuie o Inspectie a Muncii performanta, exigenta, dreapta.
Inspectia Muncii nu este o institutie usoara. Imi asum sa schimb lucrurile dar nu despre mine este vorba. Aici chiar nu va fi usor. Am incredere.
Se va comunica mai mult, cu regularitate. Sambata vor fi date public primele informatii”, a concluzionat Alexandru.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Impozitare cesiune drepturi de autor
Intrebare:
Un SRL a incheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor cu o persoana fizica, iar impozitul de 10% aferent veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala a fost retinut la sursa, conform legislatiei in vigoare. Prin ce declaratie fiscala trebuie declarat acest impozit pana pe data de 25 a lunii urmatoare? Mentionez ca in Declaratia 100 nu am identificat un cod de creanta bugetara specific pentru acest tip de impozit. Trebuie depusa si declaratia D205 in 2026?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Accize vinuri
Intrebare:
Este o companie platitoare de TVA, care vinde bauturi alcoolice.
Intrebare: trebuie sa fie mentionata acciza de platit pe factura emisa? Cum se calculeaza acciza de platit si in ce mod trebuie inregistrata in contabilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de mandat cu loteria romana
Intrebare:
O societate are contract de mandat cu loteria nationala pentru vanzare de lozuri, bilete de loterie si aparate de jocuri de noroc. Lozurile le primeste pe baza de factura si le achita cu chitanta. Pentru celelalte aparate depune banii in contul loteriei de doua ori pe saptamana si la inceputul lunii urmatoare societatea emite o factura catre loterie cu valoarea comisionului comunicata de acestia. Intrebarea mea este, in afara de factura emisa de societate, ce operatiuni trebuie sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<