keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Angajatorii vor retine contributiile pentru drepturile de autor si le vor vira la buget

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Sep. 2010
Tags: venituri din drept de autor

Persoanele care obtin venituri din drept de autor si cele care lucreaza pe conventii civile nu vor mai trebui sa depuna declaratiile si sa faca plata contributiilor, obligatia urmand sa revina ...


Persoanele care obtin venituri din drept de autor si cele care lucreaza pe conventii civile nu vor mai trebui sa depuna declaratiile si sa faca plata contributiilor, obligatia urmand sa revina angajatorilor si sa se aplice prin stopaj la sursa, potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

"Cei care obtin venituri din drept de autor si cei care lucreaza pe conventii civile nu mai sunt obligati sa mearga sa depuna declaratie si sa faca plata. Se va modifica si se va aplica metoda stopajului la sursa, adica angajatorii vor retine banii si-i vor vira la buget, e metoda cea mai eficienta, adica mai rapida si cu costurile cele mai mici. Modificarea se va face tot prin ordonanta de urgenta, noi avem termen ca miercuri sa intre in Guvern si sa apara aceste modificari", a afirmat Ialomitianu, la Interviurile Gandul.

Intrebat daca angajatorii vor "uita" sa vireze banii la buget, Ialomitianu a spus ca este vorba de o raspundere penala si se va aplica legea.

Totodata, intrebat cine va opera stopajul la sursa in cazul manelistilor, spre exemplu, care castiga mii de euro pe luna, dar nu platesc taxe la buget, Ialomitianu a spus ca exista o modificare a Codului de Procedura privind introducerea metodelor indirecte de control, in functie de avere, si ca orice avere trebuie sa aiba o sursa de finantare , in functie de banii din conturi.

"Sigur ca intotdeauna exista o posibilitate de a scapa, intr-un timp scurt sau lung. Dar noi trebuie sa venim cu niste metode de verificare pentru a depista acele persoane care se sustrag de la plata impozitelor", a spus el.

Ialomitianu a raspuns astfel unei intrebari care se referea la cei care vor tine banii in conturi in strainatate sau "la saltea".

"Nu, nu este vorba de a trimite inspectorii la nunti sau alte lucruri de genul acesta, este vorba de niste metode pe care le aplica toate tarile din Uniunea Europeana si Statele Unite, de verificare, orice persoana care are o crestere de avere inseamna ca are un venit care trebuie impozitat. Este o metoda de a stabili venitul impozabil, baza impozabila se poate stabili in functie de venit sau in functie de cheltuieli", a aratat el.

Intrebat in continuare cand va fi pusa in aplicare aceasta metoda, el a aratat ca modificarea Codului a fost facuta deja si acum se lucreaza la normele tehnice de aplicare de catre cei de la ANAF, urmand sa se aplice probabil de la 1 ianuarie.

Despre proiectul prin care contributiile sociale platite de cei care obtin venituri independente s-ar dubla, seful Finantelor a spus ca nu s-a luat inca o decizie.

"Este o varianta de lucru intre specialistii din Finante si specialistii din afara ministerului, experti fiscali, nu s-a luat inca nicio decizie. Noi trebuie sa promovam anumite principii in fiscalitate, o echitate, adica toate persoanele sa plateasca in mod egal, si impozite, si contributii. Se evita astfel evaziunea fiscala, in primul rand, adica sa se plece dintr-un loc in altul, plus un respect fata de contribuabil.

Plus siguranta, adica persoanele trebuie sa aiba si o asistenta sociala mai buna, si de sanatate. Dar principala grija e sa nu creasca evaziunea, aici e o sarcina pe care presedintele mi-a dat-o, si premierul, legat de reducerea evaziunii. Si am sa cer celor de la ANAF o eficienta mai mare, adica analiza de risc pe contribuabili sa fie folosita in mod constant, cei care desfasoara activitate sa vedem, in functie de cifra de afaceri, ce-au declarat, daca s-au produs modificari in declaratiile lor fiscale, daca au platit mai putin, inseamna ca ceva s-a intamplat acolo. Si in zonele in care evaziunea este ridicata, acolo controalele vor fi intensificate", a spus el.

Ialomitianu a fost intrebat si daca va cere sa se aplice legea si in cazul firmei Remat, la care sotia sa este administrator si care figureaza pe site-ul ANAF cu o datorie de 400.000 de lei.

"Nu stiu de situatia aceasta, probabil ca e o raportare mai veche cea pe care ati vazut-o, dar daca e asa, o sa cer lucrul acesta, toate firmele cu datorii vor fi executate silit, indiferent cine este administrator", a aratat ministrul.

Sursa: Mediafax

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016