Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum mai stam cu insolventele? Studiu in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 13 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: insolvente, studiu, romania, coface, societati comerciale, companii

Un studiu intocmit recent in ce priveste numarul de insolvente comparat cu numarul de firme active demonstreaza ca nu ne dezicem cand vine vorba de un context economic si fiscal care nu sprijina nici in 2015 afacerile.

Astfel, tara noastra continua sa aiba o incidenta a insolventelor de 4 ori mai mare fata de media Europei Centrale si de Est. Vorbim, in concret, de 45 de insolvente la 1.000 de firme active, asa cum arata un studiu Coface, citat de Agerpres.

Ne situam astfel pe primul loc, urmati de Serbia cu 41 de insolvente la 1.000 de firme active si Ungaria cu 29 de insolvente. Potrivit aceleiasi surse, Polonia se afla in partea opusa a topului, cu 0,5 insolvente in timp ce media ECE este de 10 insolvente la o mie de firme active.

"Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrarii in insolventa (in Romania n.r.) a fost dezechilibrarea graduala a structurii bilantului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de indatorare crescand de la 76% in anul 2008 la 127% in anul 2013), orientate cu precadere catre investitii pe termen lung. Acestea din urma nu au generat venituri suplimentare sau o crestere a productivitatii prin imbunatirea marginii operationale. Din contra, veniturile medii au scazut cu aproape 6,5% in anul 2013, dinamica ce nu a fost cuplata cu o ajustare corespunzatoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescand la 7%", precizeaza Coface, potrivit Agerpres.

De asemenea, aceeasi sursa anunta ca firmele care au intrat in insolventa in primele noua luni ale anului 2015 au inregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creantelor in perioada 2008 - 2013, aceasta crescand gradual de la 89 de zile in anul 2008 pana la 182 de zile in anul 2013.

Se remarca, de asemenea, ca ciclul de conversie al banilor (calculat prin nivelul cumulat al rotatiei stocurilor si creantelor minus durata medie de plata a furnizorilor) a scazut catre zero in anul 2013, ceea ce inseamna ca principala sursa de finantare a investitiilor pe termen lung a fost reprezentata de cresterea datoriilor pe termen scurt, a caror pondere in total capitaluri imprumutate a crescut de la 42% in 2008 la 67% in 2013.

Aceeasi sursa atrage atentia asupra faptului ca mediul privat inregistreaza o regenerare foarte lenta, in conditiile in care scaderea semnificativa a insolventelor a fost compensata de avansul inregistrat pentru alte forme de intrerupere, cea mai mare crestere fiind inregistrata in randul companiilor radiate, respectiv 38%.

In primele luni din acest an, 90.159 de companii si-au intrerupt activitatea, nivelul fiind relativ asemanator comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.  Astfel, valoarea instrumentelor refuzate la plata in primele noua luni ale anului curent inregistreaza cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, cu un total de aproape 7,5 miliarde lei.

Numarul societatilor comerciale intrate in insolventa a fost de 7.575, in primele noua luni din acest an, in scadere cu 54,62% fata de aceeasi perioada a anului precedent, mai arata datele publicate recent Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) si citata de Agerpres.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum mai stam cu insolventele? Studiu in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016