Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratamentul TVA aferent penalizarilor in turism

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Sep. 2019 Exclusiv
Tags: penalizari, sercivii cazare, contract turism, tva

O societatea care activeaza in zona hoteliera retine din avansul achitat contravaloarea unei nopti de cazare, in cazul in care clientul nu isi onoreaza rezervarea. Este corect sa se inregistreze pe venituri privind penalitatile si sa fie o operatiune scutita de TVA, conf. art.286, alin.4? Sau ar trebui contabilizata ca o noapte de cazare si sa fie aplicat TVA?

Acestea sunt intrebarilede la care pleaca specialistul nostru in studiul de caz propus astazi.

Specialistul raspunde


Prevederea mentionata din Codul Fiscal precizeaza faptul ca baza de impozitare a TVA nu cuprinde penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. 
 
In cazul prezentat, retinerea respectiva efectuata din avansul achitat de catre client - in cazul neonorarii obligatiei privind rezervarea - reprezinta penalizare, indiferent de cuantumul acesteia (bineinteles, in conditiile returnarii catre client a diferentei de avans ramase). 
In consecinta, este corect ca suma respectiva, retinuta ca si penalizare, sa fie inregistrata in cadrul contului 7581. Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati, in conformitate cu Ordinul 1802/2014.
 
Totodata, avand in vedere faptul ca serviciul de cazare nu a mai fost prestat catre client si ca urmare acesta nu a beneficiat de serviciul respectiv, neexistand astfel un schimb de obligatii intre cele doua parti, se considera ca penalizarea perceputa este suplimentara tarifului de cazare agreat sau negociat si ca urmare nu se poate aplica TVA la suma aferenta penalizarii, aceasta din urma neputand fi inclusa in baza de impozitare a TVA.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratamentul TVA aferent penalizarilor in turism":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016