Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Raport insolventa firme la sfarsit de an

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: insolventa, firme, cifra de afaceri, incapacitate de plata, datorii

Aproape de sfarsitul acestui an se pot trage deja concluzii destul de clare cu privire la evolutia fenomenului de insolventa in mediul de afaceri autohton. Astfel, se remarca modificari majore ale numarului de firme intrate anul acesta in incapacitate de plata, prin comparatie cu cifrele inregistrate in 2011.



Lipsa unui mediu economic propice a facut ca aproape 16.000 de firme sa intre in insolventa in primele 9 luni ale acestui an, cu 7,6% mai multe fata de aceeasi perioada din 2011, iar valoarea medie a cifrei de afaceri a acestor firme este cu 34% mai mare decat cea a societatilor intrate in incapacitate de plata anul trecut, este concluzia companiei de consultanta Coface.

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente in 2012 este cu 34% mai mare decat cea a firmelor care au intrat in incapacitate de plata anul trecut, in conditiile in care in primele noua luni 16.481 de companii nu au mai avut bani sa-si plateasca datoriile, cu 7,6% mai multe decat in 2011.

"Criza se prelungeste in Romania, avand in vedere ca inca se inregistreaza o crestere a numarului de insolvente. Pentru sfarsitul anului estimam o crestere cu 10% fata de anul trecut pentru ca in octombrie, noiembrie si decembrie se va inregistra o medie de 2.000 de cazuri pe luna", a declarat marti Constantin Coman, country manager Coface Romania.

 Totodata, datoriile cumulate de firmele in insolventa in acest an sunt cu 50% mai mari decat cifra de afaceri, nivel inferior celui inregistrat de firmele insolvente in 2011, pentru care valoarea datoriilor era dubla comparativ cu cea a cifrei de afaceri. Totodata, pierderea in 2012 a fost de 17% din afaceri, sub nivelul din 2011, de 20%.

Gradul de indatorare al acestor firme a fost de 55% din active, fata de 116% in 2011. Din total, 86% dintre firmele in insolventa in acest an sunt microintreprinderi, dar acestea reprezinta sub 10% din cifra de afaceri consolidata, 12% din numarul de salariati si 0,5% din valoarea cumulata a datoriilor.

Ponderea firmelor mijlocii, mari si foarte mari a reprezentat 3-4% din totalul insolventelor din primele noua luni din ultimii trei ani, insa ponderea cifrei de afaceri a acestora in totalul afacerilor companiilor intrate in insolventa a crescut semnificativ, de la 40% in 2010 si 38% in 2011 la 70% in anul 2012.

"Acest lucru arata ca nu avem inca un mediu economic propice. Chiar daca au taiat din costuri, s-au restructurat, acestea nu au mai rezistat si au intrat in insolventa", a explicat Coman.

Cele mai mari cresteri privind numarul de insolvente nou deschise s-au inregistrat in comertul cu amanuntul - 17,74%, tranzactii imobiliare - 14,04%, hoteluri si resturante - 13,44% si transporturi-11,76%.

Ponderea primelor trei sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute (comert cu amanuntul, comert cu ridicata si distributie, respectiv constructii) a variat in ultimii cinci ani intre 50% si 54%.

Sursa: finantistii.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016