Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 03 Iul. 2015 Exclusiv
Daca ati facut vreodata investitii intr-un spatiu care nu era in proprietatea dumneavoastra, exista sanse sa va fi confruntat cu urmatoarea problema. Pe langa solutia pe care o gasim din punct de vedere fiscal, este intotdeauna bine sa ne luam masuri care tin de un cadru legal clar si concis, pentru a preintampina astfel eventuale neplaceri ulterioare.
In ce masura se poate recupera (compensa cu redeventa datorata) investitia efectuata la un spatiu concesionat de la o institutie publica si ce prevede legislatia in aceasta privinta?
Potrivit prevederilor din Codul civil, datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele.
Potrivit prevederilor art. 1.617 alin (1), compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.
Compensatia nu are loc atunci cand:
a) creanta rezulta dintr-un act facut cu intentia de a pagubi;
b) datoria are ca obiect restituirea bunului dat in depozit sau cu titlu de comodat;
c) are ca obiect un bun insesizabil.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Manual de politici contabile - Stick USB
Astfel, pentru a putea fi recuperata investitia , ar trebui sa aveti acceptul prealabil exprimat in scris al institutiei publice. In situatia in care institutia publica a acceptat , societatea dvs. trebuie sa emita factura cu contravaloarea investitiilor efectuate.

Compensarea datoriilor reciproce se realizeaza conform prevederilor OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata si ale HG 685/1999
pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, pe baza Ordinelor de compensare.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Spatiu concesionat. Se poate recupera investitia facuta? Ce ne sfatuieste specialistul":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Manual de Politici Contabile pentru Institutiile Publice 2014TVA 2012: Achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi si second handOficial: Ghidul de finantare a Programului Rabla Plus 2020Lucratorii vamali au dejucat un prejudiciu de 920.000 de lei din TVA si accizeNoutati legislatie fiscala 14 - 18 septembrie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Prestari servicii catre o INSTITUTIE PUBLICA. Obligatii privind e-FacturaE-Factura in relatia B2G. Trebuie folosit sistemul in cazul achizitiilor directe?Raportarea facturilor primite prin platforma RO e-Factura in cazul achizitiilor de servicii de la institutii publiceFirmele inregistrate in E-Factura prin depunerea F084 trebuie sa transmita in sistem TOATE facturile derulate in relatia B2B si B2GE-Factura: Utilizarea sistemului devine obligatorie pentru toate serviciile in relatia dintre un SRL si o autoritate publica?
Mai multe articole despre institutie publica
Articole similare
OUG nr. 41/2015: modificarea si completarea unor acte normative, precum si reglementarea unor masuri bugetareCodul fiscal 2008 - Capitolul XI. Facilitati comune - art. 284-286Venituri si cheltuieli PFA. Cum stabilim cuantumul corect?Emitere factura avans. Regim TVAFormularul 200 se depune pana la 26 maiUltimele articole
Imobilizarile corporale. Ce documente se utilizeaza pentru evidenta lorMod calcul si declarare impozit pe veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor in scop turisticMonografie contabila pentru profitul reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit?Buletin informativ ANAF: 6 noutati fiscale publicate in Monitor la final de aprilie 2023Declaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafon
Mai multe articole despre investitii

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"