Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Daca ati facut vreodata investitii intr-un spatiu care nu era in proprietatea dumneavoastra, exista sanse sa va fi confruntat cu urmatoarea problema. Pe langa solutia pe care o gasim din punct de vedere fiscal, este intotdeauna bine sa ne luam masuri care tin de un cadru legal clar si concis, pentru a preintampina astfel eventuale neplaceri ulterioare.
In ce masura se poate recupera (compensa cu redeventa datorata) investitia efectuata la un spatiu concesionat de la o institutie publica si ce prevede legislatia in aceasta privinta?
Potrivit prevederilor din Codul civil, datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele.
Potrivit prevederilor art. 1.617 alin (1), compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.
Compensatia nu are loc atunci cand:
a) creanta rezulta dintr-un act facut cu intentia de a pagubi;
b) datoria are ca obiect restituirea bunului dat in depozit sau cu titlu de comodat;
c) are ca obiect un bun insesizabil.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Astfel, pentru a putea fi recuperata investitia , ar trebui sa aveti acceptul prealabil exprimat in scris al institutiei publice. In situatia in care institutia publica a acceptat , societatea dvs. trebuie sa emita factura cu contravaloarea investitiilor efectuate.
Compensarea datoriilor reciproce se realizeaza conform prevederilor OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata si ale HG 685/1999
pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, pe baza Ordinelor de compensare.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratament fiscal TVA pentru prestare servicii electronice catre diversi beneficiariMFP: Comunicat privind reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare FiscalaMFP modifica structura si functionarea ANAFCe prevederi noi aduce ANAF la dosarul fiscal?Cum a fost modificata taxa pe valoarea adaugata in 2021 de Legea 296/2020Ultimele articole
Informare ANAF cu privire la modificarile aduse de OUG 31/2024 impozitului pe profit, micro si TVAPrestari servicii catre o INSTITUTIE PUBLICA. Obligatii privind e-FacturaE-Factura in relatia B2G. Trebuie folosit sistemul in cazul achizitiilor directe?Raportarea facturilor primite prin platforma RO e-Factura in cazul achizitiilor de servicii de la institutii publiceFirmele inregistrate in E-Factura prin depunerea F084 trebuie sa transmita in sistem TOATE facturile derulate in relatia B2B si B2GArticole similare
MFP propune modificarea regimului TVA. Ce categorii de persoane beneficiaza de noile masuri?Impozit pe venit: depune la timp Declaratia 205Modernizare imobil luat in comodat. Inspectorii refuza deductibilitatea TVA. Cum va proceda firma?Ministrul Citu: Bugetul pentru 2020 este gata. Nu vor fi introduse noi taxeComisia Europeana anunta cresteri economice pana in 2015Ultimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"