Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Raportarea facturilor primite prin platforma RO e-Factura in cazul achizitiilor de servicii de la institutii publice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iul. 2022
Raportarea facturilor primite prin platforma RO e-Factura in cazul achizitiilor de servicii de la institutii publice
Tags: servicii de la institutii publice, b2g, e-factura

Societate comerciala achizitioneaza servicii de tiparire prin SEAP de la institutii publice. Este obligata de la 1 iulie sa transmita in platforma RO e-Factura facturile de prestari servicii in relatia B2G? Va multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

Obligatia reglementata incepand cu 1 iulie 2022 cu privire la emiterea si transmiterea facturilor emise prin sistemul RO e-factura intervine doar in cazul tranzactiilor derulate in  relatia B2G, aspect reglementat in mod expres prin Legea nr. 139  din 17 mai 2022 pentru aprobarea O.U.G. nr. 120/2021, publicata in M. Of. nr. 490 din 17 mai 2022, art. II

"Incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura."
 
Astfel, aceasta obligatie nu intervine in cazul facturilor primite de la furnizorii/pretatorii care se incadreaza in relatia B2G, asa cum este definita prin O.U.G. nr. 120/2021 la  art. 2 alin. (1) lit. m)  "relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante - B2G - tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice."
 
Cele 3 acte normative regasite la litera m) din O.U.G. nr. 120/2021 se refera la autoritatile care contracteaza sau subcontracteaza in calitate de beneficiari, achizitii si servicii in baza prevederilor cu privire la:

-achizitii publice (Legea nr. 98/2016);
-achizitii sectoriale (Legea nr. 99/2016);
-concesiuni de lucrari si servicii (Legea nr. 100/2016).

Aceste acte normative nu se refera la beneficiari persoane impozabile care achizitioneaza bunuri livrate si/sau servicii prestate de catre astfel de autoritati. In acest context, consider ca nu este relevant ca prestator al serviciilor este o institutie publica, doarece achizitia serviciilor respective nu se supune, la beneficiar, prevederilor din actele normative enumerate anterior.
 
In concluzie, nu exista obligatia transmiterii prin sistemul RO e-Factura a facturilor emise de catre institutii publice in calitate de prestatori de servicii, ci doar obligatia emiterii si transmiterii prin acest sistem a livrarilor/prestarilor efectuate de catre un operator economic in beneficiul autoritatilor contractante conform celor 3 legi reglementate prin lit. m), mai sus citata.Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Raportarea facturilor primite prin platforma RO e-Factura in cazul achizitiilor de servicii de la institutii publice":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016