Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dorim sa va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.274/12 aprilie 2016, a fost publicat OPANAF 1164/2016 pentru modificarea Procedurii de publicare a listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobata prin OPANAF nr.558/2016. Actul normativ mentionat a intrat in vigoare la data publicarii. Potrivit procedurii aprobate, in lista datornicilor la bugetul de stat se afla si debitorii persoane fizice, nu doar persoanele juridice, ca pana anul acesta.
In vederea descurajarii acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili, organele fiscale centrale publica pe pagina de internet proprie a ANAF lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale.
Lista se publica trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare si cuprinde obligatiile fiscale restante, peste un anumit plafon, la sfarsitului trimestrului si neachitate la data publicarii listei.
Inainte de publicare, obligatiile fiscale restante se notifica debitorilor. Nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:
a) 100.000 lei pentru contribuabilii mari (plafonul anterior fiind de 1.500 lei)
b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii (plafonul anterior fiind de 1.000 lei)
c) 10.000 lei pentru celelalte categorii, inclusiv pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (plafonul anterior fiind de 500 lei)
d) 1.500 lei in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la litera c) (plafonul anterior fiind de 100 lei)
Atentie! In ceea ce priveste persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, lista va cuprinde atat informatii referitoare la obligatiile fiscale restante datorate de persoana fizica, precum si obligatiile fiscale datorate din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercitarea de profesii libere.
Organul fiscal trimite o notificare, pana la data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, cu privire la obligatiile fiscale restante.
De anul acesta, notificarea in ceea ce priveste obligatiile fiscale ale sediilor secundare platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor se adreseaza persoanei in structura careia acestea functioneaza.
in cazul in care exista neconcordante intre evidenta debitorilor si sumele cuprinse in notificari, punerea de acord asupra acestora se realizeaza in termen de 5 zile de la data notificarii. in caz contrar,obligatiile fiscale restante se publica asa cum au fost mentionate in notificare, sau cele ramase nestinse la data publicarii, dupa caz.
In termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale datorate, organul fiscal central opereaza, din oficiu, modificarile pentru fiecare debitor care si-a achitat aceste obligatii, in sensul eliminarii din lista.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T Ghid de raportare corecta
Potrivit actului normativ, obligatiile fiscale restante sunt:
- obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
- diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut la art.156 alin.(1) din Codul de procedura fiscala.
In acelasi timp, actul normativ mentioneaza si tipurile de obligatii fiscale care nu sunt considerate obligatii fiscale restante, astfel:
- obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut in actul de acordare a inlesnirii;
- obligatiile fiscale stabilite in acte administrativ fiscale a caror executare este suspendata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
- obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii.
Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF publica LISTA DATORNICIlor la stat. Noile plafoane care va trimit direct pe listaRestantier la bugetul general consolidat? Ce ar trebui sa stiiComunicat: ANAF a respectat drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fiziceLISTA DATORNICIlor este onlineLISTA DATORNICIlor la Fisc in trimestrul al III-lea a fost publicata!Articole similare
Este OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)Agentie de turism inscrisa in RO e-Factura. Are OBLIGATIA transmiterii tuturor facturilor prin sistem?Preturile de vanzare cu amanuntul NU vor mai fi declarate pe suport hartie. Va fi modificat titlul VIII din Legea 227/2015Noutati importante cu incidenta fiscala in intervalul 9-15 aprilie 2016Noutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 11-17 decembrie 2017Ultimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor cu OBLIGATII FISCALE RESTANTE la 30 septembrie 2024E-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaAJFP Brasov: Popriri de peste 88 milioane de lei pe conturile persoanelor fizice, in primele 9 luni din 2023Peste 7000 de contribuabili, persoane juridice, nu inregistreaza OBLIGATII FISCALE RESTANTE, in trimestrul II 2023Pe site-ul ANAF au fost publicate persoane juridice care inregistrau OBLIGATII FISCALE RESTANTE la 31 martie 2023Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 03 - 07 august 2009 - Monitorul OficialTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleNoutati legislatie Fiscala 14-18 iulie 2008 - Monitorul OficialStudiu de caz: TVA pentru lucrari prestate in Bulgaria. Prestatorul si beneficiarul sunt ambele inregistrate in RomaniaColectare creante fiscale. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)Ultimele articole
Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorANAF a publicat lista contribuabililor cu obligatii fiscale RESTANTE la 30 septembrie 2024Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"