keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce reguli sunt esentiale la angajarea raspunderii solidare pentru datoriile societatii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: raspunderea solidara, creanta, datorii societate, executare silita, active corporale

In ultimul timp au fost inregistrate numeroase cazuri in care salariatii constatau ca societatile angajatoare nu isi achitau obligatiile fiscale, inclusiv contributiile sociale afectandu-i direct. In acest context, este de subliniat ca principala modalitate de constrangere este acea a executarii silite de catre organele fiscale in conditiile Codului de procedura fiscala.

Mai mult, in cazul in care o societate comerciala nu isi achita obligatiile fiscale, pe langa alte sanctiuni contraventionale si chiar pedepse privative de libertate Codul de procedura fiscala instituie reguli speciale privind raspunderea solidara a altor persoane.

Desigur ca pentru extinderea acestei raspunderi este necesara indeplinirea unei conditii fundamentale si anume ca societatea debitoare sa fi fost declarata insolvabila potrivit art. 176 din Codul de procedura fiscala. Astfel, este insolvabil debitorul ale carui venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata sau care nu are venituri ori bunuri urmaribile.
 
Raspunderea solidara se poate institui in conditiile art. 27 din Codul de procedura fiscala fata de:
-    persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declararii insolvabilitatii, cu rea-credinta, au dobandit in orice mod active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea;
-    administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, cu rea-credinta, sub orice forma, a activelor debitorului;
-    administratorii care, in perioada exercitarii mandatului, cu rea-credinta, nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate;
-    administratorii sau orice alte persoane care, cu reacredinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale;
-    administratorii sau orice alte persoane care, cu reacredinta, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fara ca acestea sa fie cuvenite debitorului.
-    alta persoana juridica daca, direct ori indirect, controleaza, este controlata sau se afla sub control comun cu debitorul insolvabil potrivit Codului de procedura fiscala sau insolvent potrivit Legea privind procedura insolventei nr. 85/2006 si daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
*    dobandeste, cu orice titlu, dreptul de proprietate asupra unor active corporale de la debitor, iar valoarea contabila a acestor active reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila a tuturor activelor corporale ale dobanditorului;
*    are sau a avut raporturi comerciale contractuale cu clientii si/sau cu furnizorii, altii decat cei de utilitati, care au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul in proportie de cel putin jumatate din totalul valoric al tranzactiilor;
*    are sau a avut raporturi de munca sau civile de prestari de servicii cu cel putin jumatate dintre angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.

Desigur ca, daca pentru pentru angajarea raspunderii administratorilor, asociatilor ori a persoanelor care au dobandit bunuri ale debitorului insolvabil dificultatea Administratiei fiscale exista si constra in demonstrarea relei-credinte. in ultimul caz analizat al persoanelor juridice aflate in conexiune cu debitorul este necesara doar simpla indeplinire a conditiilor enuntate.

Din perspectiva notiunilor utilizate, prin control se intelege majoritatea drepturilor de vot, fie in adunarea generala a asociatilor unei societati comerciale ori a unei asociatii sau fundatii, fie in consiliul de administratie al unei societati comerciale ori consiliul director al unei asociatii sau fundatii. De asemenea, prin control indirect se intelege activitatea prin care o persoana exercita controlul prin una sau mai multe persoane.

Iata, insa care sunt etapele in urma carora se stabileste raspunderea in sarcina persoanelor vizate de Codul de procedura fiscala:

1.    Se intocmeste un proces-verbal care contine motivele de fapt si de drept pentru care este angajata raspunderea persoanei in cauza.
2.    Procesul-verbal se aproba de conducerea unitatii fiscale.
3.    Pe baza procesului-verbal aprobat se intocmeste titlul de creanta care consemneaza cuantumul obligatiei stabilite a fi platite solidar cu societatea. Sumele vor cuprinde inclusiv majorari de intarziere.
4.    Titlul de creanta se transmite persoanei in sarcina careia a fost stabilita obligatia de plata.
5.    Daca titlul de creanta nu este contestat in termen de 30 de zile acest document devine titlu executoriu.
6.    In cazul in care persoana responsabila nu va efectua plata in termenul indicat in titlul de creanta, organul de executare va incepe procedura de executare silita impotriva acesteia daca s-a obtinut titlul executoriu potrivit punctului 5.

Este de subliniat ca stabilirea raspunderii solidare se realizeaza prin procedura administrativa, iar conditia fundamentala care se regaseste in toate cazurile in care este posibila stabilirea raspunderii - reaua-credinta - este lasata la aprecierea Administratiei fiscale.

In intreaga procedura de constituire a titlului executoriu, instanta judecatoreasca nu intervine decat in cazul in care persoana careia i-a fost angajata raspunderea formuleaza contestatie.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016