Tags: ionut misa, investitii private, crestere economie, suplimentare cheltuieli
Autoritatile propun la prima rectificare din acest an o suplimentare a cheltuielilor ca urmare a modificarii proiectiei de crestere a economiei de la 5,2%, la 5,6%, potrivit declaratiilor ministrului Finantelor Publice, Ionut Misa.
"Ca urmare a luarii in considerare a cresterii economice de 5,6%, fata de 5,2% cat a fost avut in vedere la elaborarea legii bugetului la inceputul acestui an si a unui PIB de 837,1 miliarde lei, fata de 815,2 miliarde cat s-a estimat initial prin proiectul de act normativ, se propune o suplimentare a cheltuielilor", a declarat, vineri, Ionut Misa, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul ministerului, citat de Agerpres.
Conform Agerpres, acesta a precizat ca in primul semestru din acest an produsul intern brut a inregistrat o crestere reala de 5,8%, "deci peste estimari, datorita consumului, investitiilor private si cererii externe".
"Consumul nu a fost principalul element de crestere economica si a fost mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Nu a fost doar consumul cel care a generat crestere economica. Rata de crestere a exporturilor de bunuri si servicii a fost de 8,7% in semestrul I din acest an, comparativ cu perioada similara din 2016. Contributia exportului net la cresterea reala avuta in vedere la fundamentarea bugetului pe anul 2017 a fost de 1,3 procente.
Pe latura ofertei sunt de evidentiat valoarea adaugata bruta din industrie care s-a majorat cu 7,3%, cea din servicii cu 6,3%, iar cea din agricultura cu 2,3%. Daca ne raportam la volumul productiei industriale din 2017, acesta a crescut cu 8% fata de aceeasi perioada a anului anterior, fiind cea mai mare crestere pentru aceasta perioada de timp pe parcursul ultimilor 3 ani. Aceasta crestere s-a datorat productiei bunurilor de capital care s-a majorat cu 12,7%. De asemenea, cea mai mare contributie la cresterea productiei industriale a avut-o cererea externa, produsele romanesti devenind din ce in ce mai competitive pe piata externa", a mai aratat Misa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inchidere asociere in participatiune
Intrebare:
Societatile A si B au constituit o asociere in participatiune (tipografie si editura) iar asociatul A a fost desemnat asociat administrator. Cele 2 societati au adus initial aport la asociere conform cotelor de participare stabilite prin contract (60/40).
ART. 321 - Evidenta operatiunilor
(5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Persoana fizica. Inchiriere in scop turistic
Intrebare:
O persoana fizica neinregistrata, are 3 camere in cladirea unde locuieste, unde ocazional sau la sarbatori, cazeaza anumite persoane, prin Booking. Incasarea o face fie prin cont bancar, fie cash. Cum trebuie sa procedeze pentru declararea venitului? Se inregistreaza si depune declaratia unica sau depune numai declaratia unica in sistem real sau la norma de venit? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatii fiscale de plata privind concediile medicale
Intrebare:
Un salariat a fost in concediu medical in perioada 03.02.2025 - 07.02.2025. A adus societatii 2 concedii medicale cu codul 01, primul 03.02.2025 - 06.02.2025 si al doilea in continuare pentru perioada 07.02.2025 - 07.02.2025. Va rog sa imi spuneti daca obligatia de plata a Indemnizatiei de asigurari sociale prin care primele 5 zile calendaristice revin Angajatorului se aplica doar la concediile medicale initiale sau si la cele in continuare. In cazul de mai sus, CM initial selectez...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Aplicare regim de scutire TVA pentru vanzare locuinta care nu mai este noua
Intrebare:
O companie, platitoare de TVA, a achizitionat, de la alta persoana juridica, mai multe parcele de teren si case, in diferite stadii de executie, respectiv unele la rosu, altele finalizate. Acest complex de locuinte a fost facut de fostul proprietar pentru a fi dat in folosinta angajatilor, ca locuinte de serviciu, dar fiindca si-a lichidat afacerea, le-a vandut. Unele dintre acestea au fost locuite.
Vanzarea catre noul proprietar s-a facut cu taxare inversa.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinere impozit pe veniturile din redevente si dobanzi rezidenti Elvetia
Intrebare:
Informare privind mentinerea cotei zero in legislatia interna a statelor cu care Romania are incheiate Conventii de evitare a dublei impuneri CONFEDERATIA ELVETIANA
Legea nr. 60 din 13 iulie 1994 pentru ratificarea Conventiei dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere si a Protocolului anexat, semnate la Bucuresti la 25 octombrie 1993, cu modificarile si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<