Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare Va rugam sa ne precizati daca persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA va plati impozitul de 3% dupa emiterea facturii fiscale sau la notar cu ocazia intocmirii actului autentic de ...
Intrebare
Va rugam sa ne precizati daca persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA va plati impozitul de 3% dupa emiterea facturii fiscale sau la notar cu ocazia intocmirii actului autentic de transfer a locuintei construita in regie proprie.
Raspuns
Potrivit art. 771 alin. (1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
In acest sens, punctul 1512 lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca prin contribuabil se intelege persoana fizica careia ii revine obligatia de plata a impozitului. In cazul transferului dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia prin acte juridice intre vii, contribuabil este cel din patrimoniul caruia se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele acestuia: vanzatorul, credirentierul, transmitatorul in cazul contractului de intretinere, al actului de dare in plata, al contractului de tranzactie etc., cu exceptia transferului prin donatie.
Astfel cu este prevazut la alin. (4) al art. 771 impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiza, cu exceptia tranzactiilor incheiate intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti, caz in care impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate.

Examen Consultant Fiscal 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
In conformitate cu dispozitiile alin. (6) impozitul se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii. Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Punctul 1517 din normele mentionate prevede ca impozitul se va calcula si se va incasa de catre notarul public, pe chitanta sau bon fiscal, anterior autentificarii actului sau semnarii incheierii de finalizare a procedurii succesorale.
Impozitul poate fi platit de catre contribuabil fie in numerar, la sediul biroului notarului public, fie prin virament bancar, intr-un cont al biroului notarial. In cazul platii impozitului prin virament bancar, dovada achitarii se face cu ordinul de plata.
Documentul de plata a impozitului de catre contribuabil se va mentiona in incheierea de autentificare, respectiv in incheierea de finalizare a procedurii succesorale si in certificatul de mostenitor.
Astfel, impozitul se va incasa si retine de catre notarul public, nefiind relevant faptul ca persoana fizica careia ii revine obligatia de plata a impozitului este sau nu inregistrata in scopuri de TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Analiza consultant fiscal: Dreptul de deducere a TVA pentru operatiunile supuse taxarii inverseBaza legala 2013 pentru facturarea electronicaLegea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025Depasire plafon scutire TVA. Deducere TVA anteriorFactura in contul furnizorului | Depasirea cheltuielilor de protocol si sponsorizareUltimele articole
Trecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleArticole similare
Dividende distribuite in anul 2017. Care este obligatia de plata a CASS in anul 2018Cartea Verde a Fiscalitatii 2016 contine si Calendarul obligatiilor fiscale!Bonuri fiscale de motorina si taxe de drum aferente transportului intracomunitar. Rambursare TVACe este o persoana fizica independenta (PFI), cum poate functiona si ce IMPOZITe platesteRegimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?Ultimele articole
Cadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si IMPOZIT pe venit pentru aceste cheltuieli?Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliDeclaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiIMPOZITul pe venit. Conditii pentru acordarea scutirii IMPOZITuluiIMPOZIT dividende. Persoanele nerezidente platesc IMPOZIT de 10% in Romania?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"