Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Cand puteti fi declarat inactiv de fiscal si cum remediati situatia?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 30 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: inactivare, inactivare, codul de tva, opanaf 3846/2016, declarat inactiv, anaf

Din acest an, Codul de Procedura Fiscala (Legea 207/2015) introduce trei noi situatii in care contribuabilul/platitorul persoana juridica sau orice entitate fara personalitate juridica poate fi declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul Fiscal privind efectele inactivitatii, respectiv:



· durata de functionare a societatii este expirata;
· societatea nu mai are organe statutare;
· durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

Trebuie sa verificati daca mentiunile referitoare la sediu, durata functionarii societatii sau organele staturare inscrise la Registrul Comertului sunt actualizate.

Intre ANAF si Registrul Comertului exista o comunicare interinstitutionala si, prin urmare, autoritatile fiscale primesc, periodic, informatii referitoare la situatia societatilor.

In cazul in care ati fost notificat, trebuie sa remediati situatiile semnalate in maxim 30 de zile de la comunicare, in caz contrar deveniti inactiv si va este anulat codul de TVA. Daca astfel de situatii apar din eroarea ANAF (comunicare defectuoasa intre bazele de date ale institutiilor publice), atunci se anuleaza decizia de declarare a contribuabilului /platitorului ca inactiv.

Aceste trei situatii se adauga la cele patru care erau prevazute si pana in acest an, respectiv:
· contribuabilul nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
· se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
· organul fiscal constata ca, contribuabilul nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
· contribuabilul este in inactivitate temporara inscrisa la Registrul Comertului.

Consecintele fiscale ale declararii unui contribuabil inactiv

Conform Codului Fiscal, inactivitatea fiscala atrage anularea codului de TVA, cu consecinte asupra deducerii taxei si ajustare a TVA aferenta mijloacelor fixe existente la data declararii inactivitatii. De asemenea, contribuabilul declarat inactiv isi pierde si dreptul de deducere a cheltuielilor realizate pe toata perioada cat este inactiv fiscal. in acelasi timp, sunt afectati si partenerii de afaceri pentru ca, la randul lor, acestia pierd dreptul de-a deduce cheltuielile si TVA de pe facturile primite de la un furnizor inactiv fiscal. Fie din lipsa de informatii, fie din eroare, cei care ajung sa piarda codul de TVA trebuie sa indeplineasca atat obligatiile de-a fi reactivati fiscal prin remedierea problemelor care au dus la aceasta situatie cat si pe cele de-a se reinregistra in scopuri de TVA, parcurgand procedura care implica depunerea formularului 088.

Reamintim ca formularul 088 si procedura au fost modificate si se aplica, in noua forma, de la 1 august 2016. Depunerea formularului 088 inseamna o evaluare din partea autoritatii fiscale a riscului fiscal (mic, mediu, mare) care este secreta si in urma careia, exista posibilitatea de-a nu se reprimi codul de TVA.

Procedurile de inactivare/reactivare se regasesc in OPANAF 3846/2015
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Cand puteti fi declarat inactiv de fiscal si cum remediati situatia?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016