Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce priveste inregistrarea in ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari), vom stabili in ce masura apar consecinte in cazul in care nu s-a facut notificarea in termen de 30 de zile legata de schimbarea actionariatului societatii.
Solutia consultantului:Potrivit art. 2192 din Codul de procedura fiscala se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei doar efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise in acest registru.
Nu este prevazuta o sanctiune anume pentru nerespectarea termenului de 30 zile pentru actualizarea anexei la declaratia 095 "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" in privinta schimbarii structurii asociatilor.
Insa, pct. 4 din capit. IV din Procedura de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, aprobata prin OPANAF 2101/2010 prevede ca organele fiscale verifica datele referitoare la asociati si administratori anual, pana la data de 30 ianuarie, prin confrunatre cu informatiile primite de la Oficiul National al Registrului Comertului. Daca se constata modificari ale asociatilor sau administratorilor, care nu au fost declarate de contribuabil, organul fiscal va transmite acestuia formularul "Notificare privind modificarea listei asociatilor si/sau administratorilor" pentru a-l notifica cu privire la obligatia de depunere a cazierului judiciar.
De mentionat este si faptul ca organul fiscal nu poate proceda la radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari pentr lipsa/nedepunerea in termen a documentatiei actualizate cu privire la noii asociati sau administratori, cu exceptia situatiei in care impotriva asociatilor sau administratorilor societatii s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu oricare dintre operatiunile prevazute la art. 1582 alin. 1 din Codul fiscal , dupa cum se prevede la pct. A.1 lit. d din sectiunea a 2-a a capit. III din Procedura amintita.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
De ce trebuie ratificat Acordul de imprumut intre Uniunea Europeana si BNRCodul fiscal 2008 - Capitolul V. Taxa pentru eliberarea certificatelor avizelor si autorizatiilor - art. 266-269Sambata, 30 noiembrie 2024, TERMEN limita pentru depunerea formularului 398Sinteza ANAF: Modificarile importante din noul Cod fiscalOferte bancilor grecesti pentru depozitele in lei sunt numai lapte si miereUltimele articole
Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Cum arata viitorul TVA-ului in 2015?Cesiunea de parti sociale. Creditare societate. Cum se evidentiaza SCHIMBAREA ASOCIATILOR si creditorilor?Noile modificari din Codul fiscal. Incepand cu 1 ianuarie 2015De la 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat in lei. OUG aprobatOPANAF 19/2015 pentru completarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAArticole similare
Studiu de caz: Obligatii privind inscrierea in jurnalele de cumparari. Evidenta si raportarea fiscalaImplicatii fiscale pentru firma in reorganizare judiciara. Cand se poate instraina patrimoniul?Declaratia 390 VIESDreptul de prescriere a TVA de recuperat. In ce limita de timp se poate recupera TVA-ul?Firmele din HoReCa pot opta, din 1 ianuarie 2023, pentru plata impozitului micro sau pentru plata impozitului pe profitUltimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"