Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce priveste inregistrarea in ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari), vom stabili in ce masura apar consecinte in cazul in care nu s-a facut notificarea in termen de 30 de zile legata de schimbarea actionariatului societatii.
Solutia consultantului:Potrivit art. 2192 din Codul de procedura fiscala se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei doar efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise in acest registru.
Nu este prevazuta o sanctiune anume pentru nerespectarea termenului de 30 zile pentru actualizarea anexei la declaratia 095 "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" in privinta schimbarii structurii asociatilor.
Insa, pct. 4 din capit. IV din Procedura de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, aprobata prin OPANAF 2101/2010 prevede ca organele fiscale verifica datele referitoare la asociati si administratori anual, pana la data de 30 ianuarie, prin confrunatre cu informatiile primite de la Oficiul National al Registrului Comertului. Daca se constata modificari ale asociatilor sau administratorilor, care nu au fost declarate de contribuabil, organul fiscal va transmite acestuia formularul "Notificare privind modificarea listei asociatilor si/sau administratorilor" pentru a-l notifica cu privire la obligatia de depunere a cazierului judiciar.
De mentionat este si faptul ca organul fiscal nu poate proceda la radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari pentr lipsa/nedepunerea in termen a documentatiei actualizate cu privire la noii asociati sau administratori, cu exceptia situatiei in care impotriva asociatilor sau administratorilor societatii s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu oricare dintre operatiunile prevazute la art. 1582 alin. 1 din Codul fiscal , dupa cum se prevede la pct. A.1 lit. d din sectiunea a 2-a a capit. III din Procedura amintita.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cine depune formularul 204 pentru anul 2013?Studiu de caz: Notiuni aferente procedurii de rambursare TVACodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul IX - Operatiuni scutite de taxaAvantaje in natura si/sau beneficii extrasalariale acordate salariatilor. Tratament fiscal din 2023Obligatiile entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic?Ultimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Vineri, 27 decembrie 2024, TERMENul limita de depunere a declaratiei 390 VIESSchema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciRepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Articole similare
OPANAF 19/2015 pentru completarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVACesiunea de parti sociale. Creditare societate. Cum se evidentiaza SCHIMBAREA ASOCIATILOR si creditorilor?Noile modificari din Codul fiscal. Incepand cu 1 ianuarie 2015De la 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat in lei. OUG aprobatCum arata viitorul TVA-ului in 2015?Articole similare
Aplicare OUG 67/2022. Situatii in care firmele pot acorda angajatilor 200 lei neimpozabiliO problema care priveste termenul de depunere al declaratiilor fiscaleFurnizor cu cod TVA anulat din oficiu. Corectarea erorilor contabileAtentie la noile dispozitii privind CODUL DE PROCEDURA FISCALAActivitati independente in 2013. Cand depunem Declaratia 200?Ultimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"