Tags: fiducie, inregistrarea fiscala a contractului de fiducie
Sub sanctiunea nulitatii absolute, contractul de fiducie si modificarile sale trebuie sa fie inregistrate, la cererea fiduciarului, in termen de o luna de la data incheierii acestora, la organul fiscal competent sa administreze sumele datorate de fiduciar bugetului general consolidat al statului.
Cand masa patrimoniala fiduciara cuprinde drepturi reale imobiliare, acestea sunt inregistrate, in conditiile prevazute de lege, sub aceeasi sanctiune, la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale competente pentru administrarea sumelor datorate bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in raza carora se afla imobilul, dispozitiile de carte funciara ramanand aplicabile.
Desemnarea ulterioara a beneficiarului, in cazul in care acesta nu este precizat chiar in contractul de fiducie, trebuie sa fie facuta, sub aceeasi sanctiune, printr-un act scris inregistrat in aceleasi conditii.
Daca pentru transmiterea unor drepturi este necesara indeplinirea unor cerinte speciale de forma, se va incheia un act separat cu respectarea cerintelor legale.
In aceste cazuri, lipsa inregistrarii fiscale atrage aplicarea sanctiunilor administrative prevazute de lege.
Impozitul pe venitul rezultat din fiducie
In privinta impozitarii persoanelor fizice se instituie mai multe reguli:
* regula neimpozitarii venitului realizat la momentul transferului dreptului patrimonial de la constitutor la fiduciar;
* regula impozitarii veniturilor realizate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar in functie de natura venitului;
* regula impozitarii veniturilor realizate de beneficiar ca venituri din alte surse, cu exceptia cazului in care beneficiarul este constitutorul, situatie in care veniturile nu sunt impozabile;
* regula nededucerii pierderilor fiscale ale constitutorului.
Astfel, tratamentul fiscal al veniturilor realizate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar, altele decat remuneratia fiduciarului, se stabileste in functie de natura venitului respectiv si se supune impunerii potrivit regulilor proprii fiecarei categorii de venituri.
La determinarea venitului impozabil nu se deduc pierderile fiscale ale constitutorului, acestea reprezentand pierderi definitive.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturare e-books. Cote tva UE
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu cotele reduse de tva din Uniunea Europeana pentru activitate comert cu carti electronice, pentru o societate care are cod OSS TVA. Eu am gasit https://ec.europa.eu/taxation_customs/tedb/#/vat-search/vat-search-result acest link, dar as dori sa ma ajutati, sa nu care cumva sa interpretez gresit ceea ce am gasit ca rezultat al cautarii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Chirii. Venituri din pensii. Declaratia unica
Intrebare:
1. Am estimat anul trecut in declaratia unica venituri cumulate din chirii si dobanzi pentru anul 2024 la nivelul de 12-24 salarii minime pe economie, anul acesta am constatat ca veniturile se incadreaza la 6-12 salarii minime pe economie. Am inteles de la Anaf ca in situatia data trebuie sa rectific declaratia de anul trecut pe estimat 2024, sa nu ma trezesc ca dubleaza. Ce nu inteleg este daca acum la declaratia finala de anul acesta in situatia daca fac rectificativa la estimat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Generare cod UIT. RO e -Transport. LIC
Intrebare:
Avem o livrare intracomunitara catre Bulgaria. Ce tara trecem la campul din UIT de la Partener Comercial denumit Stat Membru UE? Tot la Partener comercial se solicita si celelalte date ale partenerului: Numar inregistrare partener si Denumire partener. Noi treceam la statul membru UE: BULGARIA, dar acum a aparut un i mic cu informatia ca la Statul membru UE ar trebui trecut "Statul furnizorului care factureaza bunurile", ceea ce ar insemna sa trecem Romania,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitul pe cladiri
Intrebare:
O regie autonoma are inregistrata in contul 231 "Imobilizari corporale in curs" o investitie in valoare totala de 300 milioane lei, reprezentand o constructie aflata in curs de executie, care include lucrari de constructii si montaj, echipamente (dotari) si dobanda capitalizata. In urma finalizarii lucrarilor, s-a realizat receptia constructiei propriu-zise (lucrarile de C+M), in valoare de 200 milioane lei.
In valoarea totala de 300 milioane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<