Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 25 Oct. 2011
Sub sanctiunea nulitatii absolute, contractul de fiducie si modificarile sale trebuie sa fie inregistrate, la cererea fiduciarului, in termen de o luna de la data incheierii acestora, la organul fiscal competent sa administreze sumele datorate de fiduciar bugetului general consolidat al statului.
Cand masa patrimoniala fiduciara cuprinde drepturi reale imobiliare, acestea sunt inregistrate, in conditiile prevazute de lege, sub aceeasi sanctiune, la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale competente pentru administrarea sumelor datorate bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in raza carora se afla imobilul, dispozitiile de carte funciara ramanand aplicabile.
Desemnarea ulterioara a beneficiarului, in cazul in care acesta nu este precizat chiar in contractul de fiducie, trebuie sa fie facuta, sub aceeasi sanctiune, printr-un act scris inregistrat in aceleasi conditii.
Daca pentru transmiterea unor drepturi este necesara indeplinirea unor cerinte speciale de forma, se va incheia un act separat cu respectarea cerintelor legale.
In aceste cazuri, lipsa inregistrarii fiscale atrage aplicarea sanctiunilor administrative prevazute de lege.
Impozitul pe venitul rezultat din fiducie
In privinta impozitarii persoanelor fizice se instituie mai multe reguli:
* regula neimpozitarii venitului realizat la momentul transferului dreptului patrimonial de la constitutor la fiduciar;
* regula impozitarii veniturilor realizate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar in functie de natura venitului;
* regula impozitarii veniturilor realizate de beneficiar ca venituri din alte surse, cu exceptia cazului in care beneficiarul este constitutorul, situatie in care veniturile nu sunt impozabile;
* regula nededucerii pierderilor fiscale ale constitutorului.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Astfel, tratamentul fiscal al veniturilor realizate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar, altele decat remuneratia fiduciarului, se stabileste in functie de natura venitului respectiv si se supune impunerii potrivit regulilor proprii fiecarei categorii de venituri.
La determinarea venitului impozabil nu se deduc pierderile fiscale ale constitutorului, acestea reprezentand pierderi definitive.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Inregistrarea fiscala a contractului de fiducie":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Manual de politici contabile, actualizat conform cerintelor legislative generate de pandemia 2020. Protejeaza-te impotriva amenzilor ANAF!Contributiile sociale revin in administrarea ANAF de la 1 iulieAspecte privind plata contributiilor sociale datorate de persoanele fizice. Anexa 1 si Anexa 2Contributie sanatate venituri din dobanzi si salarii. Cand se platesc?Ce contributii sociale obligatorii preia ANAF incepand cu 1 iulieUltimele articole
Ce metode au la dispozitie contribuabilii pentru a depune, solicita sau elibera documente fiscale onlineObligativitatea procedurilor contabile. Modificari legislative 2016Cartea Verde a Contabilitatii- noutati esentiale pentru societati comercialeZoom fiscal: Reguli generale aplicabile veniturilor realizate din operatiunea de FIDUCIEBuletin informativ: Noutati legislative din intervalul 11-15.01.2016
Mai multe articole despre fiducie

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"