keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Livrare de bunuri cu amanuntul. Aparat de marcat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iul. 2010
Tags: livrare de bunuri cu amanuntul, casa de marcat

Livrare de bunuri cu amanuntul. Aparat de marcat Justinian Cucu Intrebare: Avem o firma ce face comert conform CAEN 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet. ...


Livrare de bunuri cu amanuntul. Aparat de marcat
Justinian Cucu

Intrebare: Avem o firma ce face comert conform CAEN 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet. Considerati ca in cazul in care clientul (persoana fizica) doreste sa ridice marfa comandata de la sediul firmei si plateste numerar contravaloarea acesteia firma are obligatia sa emita bon fiscal? Sau altfel spus am obligatia sa detin casa de marcat pentru astfel de situatii?

Cum vedeti emiterea chitantei in cazul in care se livreaza marfa cu ramburs. Eu consider ca din moment ce am emis chitanta trebuie sa am contravaloarea acesteia in casieria firmei. Multi care practica un astfel de comert emit factura si chitanta si le expediaza impreuna cu marfa chiar daca banii intra in casierie peste mai multe zile. O astfel de chitanta denatureaza registrul de casa atat pentru furnizor cat si pentru beneficiar.

In cazul in care livrez marfa in aceeasi localitate printr-un agent de vanzare vi se pare ok un carnet de chitantier in masina? Eu vad emiterea chitantei legata de un punct fix, respectiv casierie. Cum inregistrez si operez astfel de incasari facute de un agent de vanzari? Intr-un astfel de caz vi se pare ok emiterea unei chitante catre o persoana fizica?

Inevitabil, in cazul acestui tip de comert exista clienti persoane fizice. Cum vedeti evidenta creantelor in acest caz? Considerati ca trebuie sa creem un analitic pentru fiecare client?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: Regula generala instituita de prevederile Ordonantei Guvernului nr. 28/1999 cu modificarile ulterioare, stabileste ca operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Toate exceptiile sunt reunite in cuprinsul art. 2 din acest act normativ, exceptii al caror numar s-au diminuat in timp. Totodata trebuie subliniat un criteriu esential de analiza a exceptiilor si anume ca acestea sunt de stricta interpretare, neputand fi extinse prin analogie. Asadar identificarea exceptiilor izvorate din practica trebuie supuse unei rigori maxime pentru a nu expune societatea la sanctiuni contraventionale.

Incidenta in cazul activitatii desfasurate de societatea dvs. este prevederea cuprinsa la lit. k) a art. 2, respectiv comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda.

Astfel, in situatia descrisa in care persoana fizica ridica personal de la sediul societatii bunul este necesara emiterea bonului fiscal deoarece operatiunea comerciala nu se mai realizeaza prin comis-voiajori sau prin corespondenta, ci direct prin remiterea bunului si plata contravalorii acestuia.

In ceea ce priveste transmiterea chitantei impreuna cu produsul confirmam punctul dvs. de vedere. Identificarea solutiei corecte este determinata de intelegerea sistemului constand in procedura de transmitere a produsului in sistem ramburs si de incasarea ulterior a contravalorii acestuia prin mandat postal. In acest mecanism incasarea se face de la mandatarul (de exemplu Posta Romana) ca dupa incasarea sumelor de la beneficiar le plateste societatii prin virament sau in numerar.

Cu privire la incasarea de numerar de catre agentul de vanzari aflat pe teren consider ca este o procedura corecta deoarece nu exista in legislatie constrangeri cu privile la locul unde debitorul (clientul) poate face plata sumelor datorate in schimbul marfurilor primite. In acelasi sens notiunea de casierie functioneaza nu numai din perspectiva definitiei din dictionar ca fiind un spatiu unde se incaseaza si se pastreaza sumele de bani dar ca si un concept abstract fiind format din ansamblul sumelor aflate la casier sau la alte persoane care indeplinesc acesta calitate si care efectueaza operatiuni cu numerar. Trebuie insa subliniat ca in cazul livrarii prin agent de vanzare este necesara dotarea acestora cu case de marcat intrucat obligatia este de emitere a bonului.

In ceea ce priveste organizarea evidentei consideram ca aceasta ar putea fi organizata la nivelul fiecarui client pentru a asigura o mai buna urmarire a creantelor concomitent cu posibilitatea de gestionare a unor mecansime de fidelizare a clientilor prin acordarea de bonificatii in functie de volumul comenzilor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016