Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Art. 296^15 din Codul fiscal, nou introdus prin OUG nr. 117/2010, da liber la interpretari care de care mai fanteziste.El arata ca nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, ...
Art. 296^15 din Codul fiscal, nou introdus prin OUG nr. 117/2010, da liber la interpretari care de care mai fanteziste.
El arata ca nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296^4, urmatoarele: avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta, fara insa a fi limitate la:
1. utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca;
2. cazarea, hrana, imbracamintea, personalul pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei;
3. abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal;
4. permisele de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal;
5. primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.
Totul clar, daca nu ar fi acest “fara insa a fi limitate la”.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T Ghid de raportare corecta
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Este o prevedere asemanatoare cu cea care, in vara lui 2010, lasa la latitudinea organului fiscal, aprecierea fantezista a criteriilor asupra activitatilor dependente. Pe atunci prevederea cu „altele asemenea” a generat discutii violente. Si erau in cauza mult mai putini contribuabili decat acum (mai ales PFA).
Acum, cand aceste prevederi se refera la contributiile care trebuie platite de SALARIATI, iar „soparla” poate avea consecinte de masa prin acest „etc.” strecurat abil, nimeni nu s-a sesizat.
Inca.
Aceasta analogie a legii este extrem de periculoasa in fiscal. Aplicata in penal – am aratat-o nu o data – a umplut puscariile cu oameni nevinovati in perioada comunista.
Acum umple tribunalele de procese – va garantez. Pentru ca acest „si etcetera” lasa oricarui inspectoras sa aplice ce viseaza.
Pe cat pariu ca Normele vor adauga la lege, in loc sa explice?
Ce ramane?
Ramane in primul rand sa asteptam Normele, iar in al doilea rand sa nu permitem nicio interpretare a legii dincolo de litera ei.
Asa fiind, scapa cine poate. Dar scapa daca lupta.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce reguli aplicam la deducerea TVA in sistemul TVA la incasare?Previziunile ministrului de finante privind deficitul. Spre ce ne indreptam?Profita de o culegere unica de solutii practice pentru impozite, taxe si contributiiTratamentul fiscal al cheltuielilor de protocol: 37 de studii de caz cel putin lamuritoareTop modificari privind regimul TVA in Noul COD FISCAL!Ultimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAArticole similare
Utilizarea SPV este OBLIGATORIE incepand cu 1 martie 2022 pentru persoanele fizice si juridiceS-a modificat legea privind numarul de evidenta a platiiCheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare. Procedura de aplicare conform Ordinului 874/2023ANAF va suplimenta numarul de ghisee cu peste 1.000 de unitati pentru depunerea declaratiei 112Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"