Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Liber la abuzuri! (sau despre o prevedere strecurata abil in Codul fiscal)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Feb. 2011
Tags: cod fiscal, contributii

Art. 296^15 din Codul fiscal, nou introdus prin OUG nr. 117/2010, da liber la interpretari care de care mai fanteziste.El arata ca nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, ...


Art. 296^15 din Codul fiscal, nou introdus prin OUG nr. 117/2010, da liber la interpretari care de care mai fanteziste.

El arata ca nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296^4, urmatoarele: avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta, fara insa a fi limitate la:

    1. utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca;
    2. cazarea, hrana, imbracamintea, personalul pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei;
    3. abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal;
    4. permisele de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal;
    5. primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.

Totul clar, daca nu ar fi acest “fara insa a fi limitate la”.

Este o prevedere asemanatoare cu cea care, in vara lui 2010, lasa la latitudinea organului fiscal, aprecierea fantezista a criteriilor asupra activitatilor dependente. Pe atunci prevederea cu „altele asemenea” a generat discutii violente. Si erau in cauza mult mai putini contribuabili decat acum (mai ales PFA).

Acum, cand aceste prevederi se refera la contributiile care trebuie platite de SALARIATI, iar „soparla” poate avea consecinte de masa prin acest „etc.” strecurat abil, nimeni nu s-a sesizat.

Inca.
Aceasta analogie a legii este extrem de periculoasa in fiscal. Aplicata in penal – am aratat-o nu o data – a umplut puscariile cu oameni nevinovati in perioada comunista.
Acum umple tribunalele de procese – va garantez. Pentru ca acest „si etcetera” lasa oricarui inspectoras sa aplice ce viseaza.

Pe cat pariu ca Normele vor adauga la lege, in loc sa explice?
Ce ramane?

Ramane in primul rand sa asteptam Normele, iar in al doilea rand sa nu permitem nicio interpretare a legii dincolo de litera ei.
Asa fiind, scapa cine poate. Dar scapa daca lupta.


Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Liber la abuzuri! (sau despre o prevedere strecurata abil in Codul fiscal)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016